ßßß Cookit - przepis na Kurczak w winie

Kurczak w winie

nazwa

Wykonanie

Jako, że nie pojawia się tu ostatnio zupełnie nic, stwierdziłam dzisiaj, że z bólem wklepię nowy przepis ;) Z bólem, bo coś się dzieje z aparatem (nie działa lampa ): i niechętnie robiłam zdjęcia telefonem. Wybaczcie jakość.
Historia przepisu jest następująca ;) Mój dobry kolega zapytał co ugotować dziewczynie, z którą się spotyka, bo planował ją zaprosić do siebie. Powiedziałam, że coś mu znajdę. Zanim zaczęłam grzebać w liście Must Try, zapytałam M. co by poleciła. I poleciła właśnie tego kurczaka. Wyszło tak, że z kolegą przygotowaliśmy go mniej więcej w tym samym czasie ;) Ja z ziemniakami i buraczkami na ciepło.
KURCZAK W WINIE
składniki:
- 4 udka z kurczaka
- mąka
- sól i pieprz
- olej
- 4 plastry wędzonego boczku
- 1 średnia cebula (pominęłam, bo była w buraczkach)
- ok. 10 szt pieczarek
- 1 duża marchewka
- 1 szkl białego wytrawnego wina
- 250 ml rosołu
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
Udka z kurczaka oddzielić od kości, oprószyć solą, pieprzem i mąką, usmażyć. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć w oddzielnym garnku (Posiekać cebulę, dodać do boczku). Pokroić pieczarki na spore kawałki- jeśli są małe zostawić w całości, pokroić marchewkę w talarki. Do boczku (i cebulki) dodać pieczarki, następnie marchew. Dodać podsmażonego kurczaka, podlać winem i rosołem, wszystko dusić na małym ogniu ok. 30 min. Dodać tymianek i pietruszkę. Podawać na gorąco.
Jak łatwo się domyślić, nie ogarnęłam się jeszcze ;) Dalej się kręcę między dwoma miastami, jestem wiecznie zajęta i JEŚLI gotuję, to rzeczy sprawdzone, które na blogu już się pojawiły ;) Poza tym o dziwo Mama ostatnio bardzo dużo gotuje. I to w tak hurtowych ilościach, że łomatko ;) Ostatnio jadąc do stolicy wzięłam pierwszy raz wielką wałówkę - pierogi, smalec, rosół, czego dusza zapragnie :D
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2009/11/Kurczak-w-winie.html