ßßß
KURCZAK W WINIEskładniki:- 4 udka z kurczaka- mąka- sól i pieprz- olej- 4 plastry wędzonego boczku- 1 średnia cebula (pominęłam, bo była w buraczkach)- ok. 10 szt pieczarek- 1 duża marchewka- 1 szkl białego wytrawnego wina- 250 ml rosołu- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki- 1 łyżeczka suszonego tymiankuUdka z kurczaka oddzielić od kości, oprószyć solą, pieprzem i mąką, usmażyć. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć w oddzielnym garnku (Posiekać cebulę, dodać do boczku). Pokroić pieczarki na spore kawałki- jeśli są małe zostawić w całości, pokroić marchewkę w talarki. Do boczku (i cebulki) dodać pieczarki, następnie marchew. Dodać podsmażonego kurczaka, podlać winem i rosołem, wszystko dusić na małym ogniu ok. 30 min. Dodać tymianek i pietruszkę. Podawać na gorąco.
Jak łatwo się domyślić, nie ogarnęłam się jeszcze ;) Dalej się kręcę między dwoma miastami, jestem wiecznie zajęta i JEŚLI gotuję, to rzeczy sprawdzone, które na blogu już się pojawiły ;) Poza tym o dziwo Mama ostatnio bardzo dużo gotuje. I to w tak hurtowych ilościach, że łomatko ;) Ostatnio jadąc do stolicy wzięłam pierwszy raz wielką wałówkę - pierogi, smalec, rosół, czego dusza zapragnie :D