Wykonanie
Z wyglądu i smaku przypomina
królika, ale jest tańszy w wykonaniu.SKŁADNIKI:1
kurczak5 dag
boczku wędzonego1
cebula10 dag
pieczarek10 ml
śmietany 18%szklanka czerwonego
wytrawnego winatymianek2 łyżki
mąki5 dag
masła2 łyżki
soku z cytrynysól,
pieprzKurczaka umyć i pokroić na kawałki. W garnku rozpuścić
masło i obsmażyć
kurczaka. Dodać posiekaną
cebulę,
tymianek,
sól,
pieprz, posypać
mąką i zalać
winem. Jeżeli
wino nie przykrywa
mięsa, to należy uzupełnić je
wodą. Dusić pod przykryciem 1 godzinę.
Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na patelni.
Pieczarki umyć i wrzucić do garnka z
sokiem z cytryny i 1/2 łyżeczki
soli i gotować ok. 5 minut. W połowie duszenia do
kurczaka dodać
boczek i
pieczarki. Gdy
mięso będzie miękkie - wyjąć je z garnka. Powstały sos gotować na mocnym ogniu bez przykrycia ok. 10 minut, aby go "zredukować". Dodać
śmietanę, doprawić i włożyć
mięso. Zagotować. Podawać z
ziemniakami puree i surówkami.