ßßß
Składniki:kości z mięsem 25 dagwłoszczyzna 15 dagczosnek 2 ząbkiliść laurowycebula 3 dagmłode buraki z liśćmi 25 dagśmietana 1 szklankamąka 1 łyżkakwas burakowy lub ogórkowy 1 szklankakoperek 2 łyżkijaja ugotowane na twardo 3sól, pieprz, cukier do smakuWykonanie:Kości z mięsem umyć, zalać wodą, dodać sól zagotować. Usunąć powstałą pianę. Dodać włoszczyznę, przyprawy i ugotować. Można odcedzić. Młode buraki z liśćmi dokładnie umyć pod bieżącą wodą, pokroić w słupki, włożyć do wywaru i gotować. Dodać kwas burakowy lub ogórkowy, zagotować. Zupę podprawić śmietaną wymieszaną z mąką i zagotować. Doprawić do smaku solą i cukrem. Obrane jaja pokroić w ósemki, wyłożyć na talerze, posypać koperkiem i zalać zupą. Podawać z okraszonymi ziemniakami wyłożonymi na oddzielnych talerzach.