ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegoziemniaki 1 kilogramówjajka 2 sztukmąka ziemniaczana według uznaniamięso wołowe 800 gramówwłoszczyzna 200 gramówliść laurowy 1 sztukbulion drobiowy 1 kostekkoperek 3 łyżek stołowychśmietana 0,5 szklanekmąka 1 łyżek stołowychcukier 1 gramówpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone, ugotowane ziemniaki 2 razy zmielić. Wyjąć 1/4 masy, a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać resztę ziemniaków, jajka oraz szczyptę soli i zagnieść ciasto. Formować kulki, w każdej zrobić wgłębienie. gotować w osolonej wodzie 4 minuty od wypłynięcia.Opłukane mięso zalać wrzącą wodą, dodać oczyszczoną, pokrojona włoszczyznę, kostkę rosołową oraz liść laurowy. Gotować ok. 45 minut, aż mięso będzie miękkie. Wyjęte z wywaru mięso pokroić w paseczki. Szklankę przestudzonego, odcedzonego wywaru wymieszać z mąką, zagotować i połączyć ze śmietana, dodać posiekany koperek.Mięso włożyć do sosu i mocno zagrzać. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Podawać kluski śląskie z gulaszem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: