Wykonanie
Moje dziecko ma nietolerancję barwników oraz konserwantów więc od pięciu lat walczę z tym świństwem. Praktycznie 90 % robię sama jedzenie łącznie ze
słodyczami. W pędzie jakim żyjemy i gdzie wszystko jest w gotowcach zapomnieliśmy, że możemy sami zrobić wiele rzeczy. Dziś chce wam pokazać jak zrobić w bardzo prosty sposób bulionetkę (kostkę) warzywną, wersję do zup oraz wersję do
mięs,
sosów.
Pierwsza wersja to bulionetka do zup:Ogólną zasadą robienia bulionetki jest taka, że na 1 kg
włoszczyzny dodajemy 250g
soliSKŁADNIKI:- 3 szt
marchwi- 1 mały
seler- 3 gałązki
selera naciowego- 3 szt
pietruszki korzeń-
por kawałek ok 5 cm części białej- 2
cebule-
natka pietruszki- kilka gałązek
lubczyku-
sól 250 g na 1 kg
włoszczyzny-
olej rzepakowy tłoczony na zimno 4 łyżkiSPOSÓB WYKONANIA :- warzywa umyłam, obrałam i pokroiłam na kawałki mniej więcej równe aby równo się poddusiły-
natkę pietruszki i
lubczyku posiekałam-
cebulę dla wydobycia aromatu opaliłam na suchej patelni
-- dodałam 4 łyżki
oleju ( witaminy jakie znajdują się w warzywach A D E K są przyswajalne tylko w tłuszczach)
- podlałam
wodą dodałam
sól ( gotowanie warzyw wydobytych z ziemni zawsze zaczynamy od zimnej) i poddusiłam ok 30 min.- jak warzywa zmiękły, całość wystygła zmieliłam dokładnie blenderem
- 3
marchewki -
liść laurowy 4 szt- 1 mały
seler -
ziele angielskie 6 szt- 3 gałązki
selera naciowego -
pieprz ziarna 10 szt- 2
cebule -
sól 250 g- 3
pietruszki korzeń - olej 4 łyżki-
por kawałek części białej-
suszone pomidory 5 szt-
czosnek 4 ząbki-
lubczyk,
bazylia,
oregano,
tymianek po kilka gałązekSPOSÓB PRZYGOTOWANIA :- warzywa umyłam, obrałam i pokroiłam na kawałki mniej więcej równe aby równo się poddusiły-
natkę pietruszki i
lubczyku posiekałam-
cebulę dla wydobycia aromatu opaliłam na suchej patelni - dodałam
oregano,
tymianek oraz resztę przypraw- dodałam
olej- podlałam
wodą i dusiłam ok 30 min- wyjęłam
liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz, gałązki
tymianku i zmiksowałam na gładko resztę składników
PRZECHOWYWANIE:Masę warzywną
solną można przechowywać w lodówce do 6-7 dni, a dłużej w pojemniku, w zamrażarce. W związku z tym, że
sól zapobiega całkowitemu zamrożeniu, masa pozostanie w stanie miękkim i z łatwością da się brać z niej po jednej lub kilka łyżek do bieżącego doprawiania dań.- świetnie do porcjowania nadają się silikonowe formy do mufinek lub kostek
lodu, po zmrożeniu wyjmujemy i każdą osobno zawijamy we folię i dalej mrozimy.To jest moja wersja i skład warzyw ale każdy powinien dobrać składniki, odpowiednio dopasowane do swojego smaku oraz potraw do których bulionetki będą dodawane.