Wykonanie
Skończyła się złota jesień, ale nadal pogoda nas rozpieszcza. Choć dni są coraz krótsze, to przyjemne ciepło i kilka promieni słońca pozwalają się cieszyć życiem i spokojnie czekać nadejścia zimy. W przeciwieństwie do większości osób, lubię ten refleksyjny i odrobinę melancholijny listopad w dużej mierze dlatego, że to miesiąc moich urodzin.
Listopadowe "święta" kojarzą mi się od zawsze z dwiema rzeczami:
struclami makowymi i
ciastem marchewkowym. W tym roku też czekały na mnie świeże, jeszcze ciepłe
strucelki upieczone przez moją mamę. Nie ma lepszych na świecie. Ja natomiast pokusiłam się o wykonanie ciasta
marchewkowego z
śmietanowo,
serową masą, taki mój mały eksperyment, ale niezwykle smakowity.Ledwo ocaliłam jeden kawałeczek dla udokumentowania urody tego ciasta.Wszystkim polecam przepis bo ciasto robi się szybko i całkiem prosto, a smakuje naprawdę wybornie.2 szklanki
marchewki startej na tartce o drobnych oczkach1/2 szkl posiekanych
orzechów włoskich1 szkl.
cukru4
jaja1 szkl.
oleju2 1/2 szklanki
mąki1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
imbiru1 łyżeczka
przyprawy do piernika
Jaja ubijamy z
cukrem na puszystą pianę, dodajemy
marchewkę,
orzechy,
olej,
mąkę,
przyprawy i
sodę z proszkiem. Wykładamy na blaszkę posmarowaną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C ok 40 minut.
Masa kremowa
śmietana 30% 1 opakowanie (u mnie 330 g )
cukier puder 2 łyżeczki2
serki almette jabłko i
gruszka2 łyżeczki
żelatynySchłodzoną
śmietanę ubijamy z
cukrem pudrem, łączymy ostrożnie z
serkami, a na koniec wlewamy rozpuszczoną w niewielkiej ilości
wody żelatynę.Ostudzone ciasto kroimy na pół. Na jeden placek wykładamy masę i przykrywamy drugim, który dodatkowo polewamy lukrem
Lukier1
białkocukier puderBiałko ubijamy na sztywno i dodajemy
cukier puder cały czas mieszając, aż do uzyskania dość gęstej białej masy.
Smacznego