ßßß
Delikatne marchewkowe ciasto, słodki cytrynowo-cynamonowy lukier i orzechy. To takie bajkowe połączenie, do tego w kuchni parzy się zielona japońska herbata i właściwie mogę powiedzieć, że jestem szczęśliwa. Czasami niewiele potrzeba. Zaczął się listopad, a wraz z nim dużo nowych pomysłów i planów.Przepis pochodzi z książki "Ciasta, ciastka i takie tam" A. Królak; podaję tak, jak ja zrobiłam.★ Ciasto marchewkowe ★Składniki:2 szkl. startej marchweki (wystarczyły mi 3 marchewki)3/4 szkl. oleju3 jajkatrochę mniej niż 1/2 szkl. cukru1,5 szkl. mąki (wymieszałam pszenną z orkiszową)4-5 łyżeczek cynamonu1 łyżeczka imbiru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 łyżeczki sodygarść orzechów na lukier:cukier puderodrobina cynamonułyżeczka soku z cytrynyObraną marchewkę zetrzeć na tarce. Zmiksować jajka, cukier i olej, dodać do tego resztę składników (mąka, przyprawy, proszek, soda), na końcu wmieszać łopatką marchewkę i orzechy.Piec przez ok. 50-60 min w piekarniku nagrzanym do 180 °C .Kiedy ciasto przestygnie polać je lukrem.