Wykonanie
Delikatne
marchewkowe ciasto, słodki
cytrynowo-
cynamonowy lukier i
orzechy. To takie bajkowe połączenie, do tego w kuchni parzy się zielona japońska
herbata i właściwie
mogę powiedzieć, że jestem szczęśliwa. Czasami niewiele potrzeba. Zaczął się listopad, a wraz z nim dużo nowych pomysłów i
planów.Przepis pochodzi z książki "Ciasta,
ciastka i takie tam" A.
Królak; podaję tak, jak ja zrobiłam.★ Ciasto
marchewkowe ★Składniki:2 szkl. startej
marchweki (wystarczyły mi 3
marchewki)3/4 szkl.
oleju3
jajkatrochę mniej niż 1/2 szkl.
cukru1,5 szkl.
mąki (wymieszałam pszenną z orkiszową)4-5 łyżeczek
cynamonu1 łyżeczka
imbiru1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 łyżeczki
sodygarść
orzechów na
lukier:
cukier puderodrobina
cynamonułyżeczka
soku z cytrynyObraną
marchewkę zetrzeć na tarce. Zmiksować
jajka,
cukier i
olej, dodać do tego resztę składników (
mąka,
przyprawy, proszek,
soda), na końcu wmieszać
łopatką marchewkę i
orzechy.Piec przez ok. 50-60 min w piekarniku nagrzanym do 180 °C .Kiedy ciasto przestygnie polać je lukrem.