Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
cukier 2 szklanek
mąka 2 szklanek
olej 1,25 szklanek
marchewka 2 szklanek
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
Cynamon 2 łyżek deserowych
soda oczyszczona 2 łyżek deserowych
orzechy 100 gramów
rodzynki 100 gramów
cukier puder 1 szklaneksok z
pomarańczy 3 łyżek stołowychcząstki
pomarańczy według uznaniaWykonanie:
Jajka utrzeć z
cukrem na puch, ucierając, stopniowo dodawać
mąkę i
olej.
Potem dodać utarta
marchewkę, proszek,
sodę,
cynamon oraz posiekane
orzechy i wymoczone
rodzynki. Dobrze wymieszać. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. piec ok. 55 minut w 200 stopniach. Z formy wyjąć, gdy ostygnie.
Lukier:
cukier puder utrzeć na gładko z
sokiem z
pomarańczy. można dodać kilka kropel
spirytusu, łyżkę
koniaku albo
likier pomarańczowy.Kołacz posmarować lukrem i udekorować cząstkami
pomarańczy i ewentualnie kandyzowanymi
owocami.Uwagi:
Marchewkę można zastąpić 2 szklankami posiekanego miąższu
pomarańczy, oczyszczonego z białej błonki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: