Puszyste, wilgotne ciasto z dynią przygotowuje się zaledwie w kilka chwil. Sezon dyniowy w pełni, więc warto upiec coś pysznego z pękatej królowej jesieni. Ciasto z dynią świetnie komponuje się z aromatem korzennych przypraw i nutą pomarańczy, stąd dodatek cynamonu i lukierpomarańczowy. Do ciasta możecie dorzucić ulubione dodatki - rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, posiekane orzechy...Będzie pysznie i na bogato! :) Ciasto: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu 4 duże jajka 1 pełna szklanka* cukru 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 200 ml oleju 300 g startej (na drobnych oczkach) dyni 2 łyżki pestek dyni Lukier: 1 szklanka cukru pudru skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1/2 pomarańczy *szklanka - 250 ml Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Dodać cynamon i wymieszać. Jajka ubić na puszysto z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas ubijając dodawać naprzemiennie olej i mąkę. Kiedy składniki się połączą dodać startą dynię i wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy (23 cm) i piec w 180 stopniach przez około 50 minut, do suchego patyczka. Lukier: Składniki lukru dokładnie utrzeć. W razie potrzeby do lukru dodać odrobinę ciepłej wody. Lukrem polać wystudzone ciasto i posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Smacznego!