Wykonanie
Pomysł na deszczowy jesienny dzień? Pyszne, aromatyczne ciasto, oczywiście z tym, co o tej
porze roku najsmaczniejsze -
gruszkami. Udało mi się kupić naprawdę dorodne i bardzo soczyste okazy.
Samo ciasto
orzechowo marchewkowe jest miłą odmianą od tradycyjnych
biszkoptów. Delikatny
budyń gruszkowy przykryłam masą
serowo śmietanową, a żeby było ciekawiej zamiast zwykłego
sera dodałam almette
jabłko-
gruszka i okazało się, że to połączenie idealne.By nieco "odchudzić" ciasto użyłam
mąki orkiszowej i mocno ograniczyłam ilość użytego
cukru.Wyszło lekko, smakowicie i niezbyt słodko :)Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Ciasto:Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm. 4
jaja5 łyżek
cukru7 łyżek
mąki orkiszowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia6 łyżek zmielonych
orzechów włoskich3
marchewki1 łyżka
olejuszczypta
soliUbijamy
białka z
solą, wsypujemy
cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej, lśniącej piany. Dalej ubijając dodajemy
żółtka, a następnie
olej,
orzechy, proszek,
mąkę i startą
marchewkę. Całość przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st. C przez 30 minut. Po ostygnięciu przekrawamy na 2 równe części.
Budyń gruszkowy4
gruszki ( ok kilograma)1 kwaśne
jabłko (u mnie antonówka)2 łyżki
cukruaromat waniliowy1/2 szkl.
wody1 opakowanie budyniu
waniliowegoOwoce obrać i pokroić, wymieszać z
cukrem i aromatem, odstawić na chwilę, by puściły sok. Gotować ok. 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliły.
Budyń rozpuścić w wodzie, wlać do
owoców i zagotować. Ciepły
budyń wyłożyć na obie części przekrojonego ciasta.Masa
serowo śmietanowa200 ml
śmietany 30%2 opakowania
serka almette jabłko gruszka2 łyżeczki
żelatyny rozpuszczone w1/3 szkl.
wodycukier puder do smaku (u mnie 1 łyżka)Schłodzoną
śmietanę ubijamy z
cukrem pudrem, a następnie ostrożnie łączymy z
serkami (dobrze jest przez chwilę zmiksować
serki w oddzielnym naczyniu i dopiero stopniowo dodawać do
śmietany). Na koniec wlewamy rozpuszczoną
żelatynę i dokładnie mieszamy.1/2 masy wykładamy na placek posmarowany wcześniej
budyniem, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy resztą masy.Całość można dodatkowo udekorować rozpuszczoną
czekoladą.Smacznego.