ßßß
Samo ciasto orzechowo marchewkowe jest miłą odmianą od tradycyjnych biszkoptów. Delikatny budyń gruszkowy przykryłam masą serowo śmietanową, a żeby było ciekawiej zamiast zwykłego sera dodałam almette jabłko-gruszka i okazało się, że to połączenie idealne.By nieco "odchudzić" ciasto użyłam mąki orkiszowej i mocno ograniczyłam ilość użytego cukru.Wyszło lekko, smakowicie i niezbyt słodko :)Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Ciasto:Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm. 4 jaja5 łyżek cukru7 łyżek mąki orkiszowej2 łyżeczki proszku do pieczenia6 łyżek zmielonych orzechów włoskich3 marchewki1 łyżka olejuszczypta soliUbijamy białka z solą, wsypujemy cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej, lśniącej piany. Dalej ubijając dodajemy żółtka, a następnie olej, orzechy, proszek, mąkę i startą marchewkę. Całość przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st. C przez 30 minut. Po ostygnięciu przekrawamy na 2 równe części.Budyń gruszkowy4 gruszki ( ok kilograma)1 kwaśne jabłko (u mnie antonówka)2 łyżki cukruaromat waniliowy1/2 szkl. wody1 opakowanie budyniu waniliowegoOwoce obrać i pokroić, wymieszać z cukrem i aromatem, odstawić na chwilę, by puściły sok. Gotować ok. 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliły. Budyń rozpuścić w wodzie, wlać do owoców i zagotować. Ciepły budyń wyłożyć na obie części przekrojonego ciasta.Masa serowo śmietanowa200 ml śmietany 30%2 opakowania serka almette jabłko gruszka2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w1/3 szkl. wodycukier puder do smaku (u mnie 1 łyżka)Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie ostrożnie łączymy z serkami (dobrze jest przez chwilę zmiksować serki w oddzielnym naczyniu i dopiero stopniowo dodawać do śmietany). Na koniec wlewamy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy.1/2 masy wykładamy na placek posmarowany wcześniej budyniem, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy resztą masy.Całość można dodatkowo udekorować rozpuszczoną czekoladą.Smacznego.