ßßß Cookit - przepis na Jesienne ciasto z gruszką i marchewką

Jesienne ciasto z gruszką i marchewką

nazwa

Wykonanie

Pomysł na deszczowy jesienny dzień? Pyszne, aromatyczne ciasto, oczywiście z tym, co o tej porze roku najsmaczniejsze - gruszkami. Udało mi się kupić naprawdę dorodne i bardzo soczyste okazy.
Samo ciasto orzechowo marchewkowe jest miłą odmianą od tradycyjnych biszkoptów. Delikatny budyń gruszkowy przykryłam masą serowo śmietanową, a żeby było ciekawiej zamiast zwykłego sera dodałam almette jabłko-gruszka i okazało się, że to połączenie idealne.
By nieco "odchudzić" ciasto użyłam mąki orkiszowej i mocno ograniczyłam ilość użytego cukru.
Wyszło lekko, smakowicie i niezbyt słodko :)
Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Ciasto:
Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm. 4 jaja
5 łyżek cukru
7 łyżek mąki orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek zmielonych orzechów włoskich
3 marchewki
1 łyżka oleju
szczypta soli
Ubijamy białka z solą, wsypujemy cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej, lśniącej piany. Dalej ubijając dodajemy żółtka, a następnie olej, orzechy, proszek, mąkę i startą marchewkę. Całość przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st. C przez 30 minut. Po ostygnięciu przekrawamy na 2 równe części.
Budyń gruszkowy
4 gruszki ( ok kilograma)
1 kwaśne jabłko (u mnie antonówka)
2 łyżki cukru
aromat waniliowy
1/2 szkl. wody
1 opakowanie budyniu waniliowego
Owoce obrać i pokroić, wymieszać z cukrem i aromatem, odstawić na chwilę, by puściły sok. Gotować ok. 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliły. Budyń rozpuścić w wodzie, wlać do owoców i zagotować. Ciepły budyń wyłożyć na obie części przekrojonego ciasta.
Masa serowo śmietanowa
200 ml śmietany 30%
2 opakowania serka almette jabłko gruszka
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w1/3 szkl. wody
cukier puder do smaku (u mnie 1 łyżka)
Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie ostrożnie łączymy z serkami (dobrze jest przez chwilę zmiksować serki w oddzielnym naczyniu i dopiero stopniowo dodawać do śmietany). Na koniec wlewamy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy.
1/2 masy wykładamy na placek posmarowany wcześniej budyniem, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy resztą masy.
Całość można dodatkowo udekorować rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego.
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2014/09/jesienne-ciasto-z-gruszka-i-marchewka.html