ßßß
Ciasto:4 jaja5 łyżek cukru7 łyżek mąki orkiszowej2 łyżeczki proszku do pieczenia6 łyżek zmielonych orzechów włoskich3 marchewki1 łyżka olejuszczypta soliUbijamy białka z solą, wsypujemy cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej, lśniącej piany.Dalej ubijając dodajemy żółtka, a następnie olej, orzechy, proszek, mąkę i startą marchewkę.Całość przekładamy do tortownicy (średnica 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st. C przez 30 minut. Po ostygnięciu przekrawamy na 2 równe części.Wkładka jabłkowa:5 jabłek( ok kilograma)2 łyżki cukruaromat waniliowy1/2 szkl. wody1 galaretka cytrynowa2 łyżeczki żelatynyJabłka obieramy i kroimy, a następnie mieszamy z cukrem i aromatem i odstawiamy na chwilę, by puściły sok. Gotujemy je ok. 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliły. Dodajemy galaretkę oraz żelatynę i gotujemy do rozpuszczenia. Ciepłą masę wykładamy na pierwszą część przekrojonego ciasta.Masa serowo śmietanowa:330 ml śmietany 30%2 opakowania serka almette jabłko gruszkacukier puder do smaku (u mnie 1 łyżka)czekolada do dekoracjiSchłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie ostrożnie łączymy z serkami (dobrze jest przez chwilę zmiksować serki w oddzielnym naczyniu i dopiero stopniowo dodawać do śmietany). 3/4 masy wykładamy na placek posmarowany wcześniej jabłkami. Przykrywamy drugim plackiem i smarujemy resztą masy.Całość można dodatkowo udekorować startą czekoladą.
