Wykonanie
WitajcieTegoroczna jesień nas nie rozpieszcza, nie widać słońca i złotych liści, a i babie lato też mi gdzieś umknęło. W zamian mamy szarości, deszcz i chłód. Ja już zaczynam sobie w myślach powtarzać "oby do wiosny", ale zanim ona nadejdzie trzeba sobie te niepogody jakoś umilić. Dlatego też dziś zapraszam na ciasto z darami jesieni,
jabłkami,
orzechami,
marchewką i do tego z pysznym lekkim kremem na bazie
serka almette. Musicie koniecznie spróbować, gwarantuję, że
zrobi Wam się lepiej po takim
ciasteczku. Dodam jeszcze, że dzięki użyciu
mąki orkiszowej i małej ilości
cukru można zjeść je bez wyrzutów sumienia. ;)
Ciasto:4
jaja5 łyżek
cukru7 łyżek
mąki orkiszowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia6 łyżek zmielonych
orzechów włoskich3
marchewki1 łyżka
olejuszczypta
soliUbijamy
białka z
solą, wsypujemy
cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej, lśniącej piany.Dalej ubijając dodajemy
żółtka, a następnie
olej,
orzechy, proszek,
mąkę i startą
marchewkę.Całość przekładamy do tortownicy (średnica 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st. C przez 30 minut. Po ostygnięciu przekrawamy na 2 równe części.Wkładka
jabłkowa:5
jabłek( ok kilograma)2 łyżki
cukruaromat waniliowy1/2 szkl.
wody1
galaretka cytrynowa2 łyżeczki
żelatynyJabłka obieramy i kroimy, a następnie mieszamy z
cukrem i aromatem i odstawiamy na chwilę, by puściły sok. Gotujemy je ok. 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliły. Dodajemy
galaretkę oraz
żelatynę i gotujemy do rozpuszczenia. Ciepłą masę wykładamy na pierwszą część przekrojonego ciasta.Masa
serowo śmietanowa:330 ml
śmietany 30%2 opakowania
serka almette jabłko gruszkacukier puder do smaku (u mnie 1 łyżka)
czekolada do dekoracjiSchłodzoną
śmietanę ubijamy z
cukrem pudrem, a następnie ostrożnie łączymy z
serkami (dobrze jest przez chwilę zmiksować
serki w oddzielnym naczyniu i dopiero stopniowo dodawać do
śmietany). 3/4 masy wykładamy na placek posmarowany wcześniej
jabłkami. Przykrywamy drugim plackiem i smarujemy resztą masy.Całość można dodatkowo udekorować startą
czekoladą.