ßßß Cookit - przepis na Kurczak dopiaza

Kurczak dopiaza

nazwa

Wykonanie

Jak być może wiecie uwielbiam dania kuchni indyjskiej. Tym razem, mając w domu duży zapas cebuli, postanowiłam przygotować kurczaka dopiazę - danie którego jeszcze nie robiłam, a od dawna chciałam je wypróbować. Dopiaza oznaczy "dwie cebule", lub "podwójna cebula", chodzi o to że w tym daniu wykorzystana jest duża ilość cebuli pod dwoma postaciami, jedna drobno pokrojona i skarmelizowana jako baza sosu, druga pokrojona w grubą kostkę. Stosunek cebuli do ilosci mięsa to 2:1.
Dziś przygotowałam to curry z kurczakiem, ale występuje ono także w wersji z krewetkami, baraniną, a nawet wegetariańskie np. z jajkiem. Oprócz cebuli danie to zawiera oczywiście tradycyjne indyjskie przyprawy takie jak kardamon, kmin, pieprz i goździki. Danie jest bardzo smaczne, jednak polecam je głównie fanom cebuli.
Składniki :
500g piersi z kurczaka
1kg cebuli, połowa pokrojona w drobną kostkę, połowa pokrojona na ćwiartki lub ósemki
2 listki laurowe
5 ziarenek zielonego kardamonu
3 goździki
1 suszona papryczka chili
5 ziarenek czarnego pieprzu
1 łyżeczka nasion kminu
2-3 ząbki czosnku
kawałek świeżego startego imbiru
1 łyżeczka milonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5 łyżeczki ostrej papryki
2 puszki krojonych pomidorów
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie :
W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim cebulę pokrojoną w grube cząstki, tylko aby się zeszkliła. Gdy cebula się zeszkli przełóż ją na talerz. Dolej oleju i przesmaż na nim przyprawy - listek laurowy, ziarenka kardamonu, goździki, pieprz przez około 2 minuty aż uwolnią aromat. Następnie dodaj cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Smaż przez chwilę aż cebula zmięknie, a następnie dodaj pozostałe (mielone) przyprawy (kolendrę, kmin, kurkume, ostrą paprykę) oraz sól. Dokładnie wymieszaj, żeby cebula dokładnie pokryła się przyprawami. Natępnie dodaj pomidory i duś przez kilka minut, do chwili aż smaki się połącz. Dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę wielkości kęsa i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj przesmażone wcześniej duże kawałki cebuli, dokładnie wymieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut lub do czasu aż kurczak będzie ugotowany, nie gotuj jednak zbyt długo, aby kurczak się nie wysuszył.
Serwować z ryżem lub chlebkiem nan.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/04/kurczak-dopiaza.html