Wykonanie
Jak być może wiecie uwielbiam dania kuchni indyjskiej. Tym razem, mając w domu duży zapas
cebuli, postanowiłam przygotować
kurczaka dopiazę - danie którego jeszcze nie robiłam, a od dawna chciałam je wypróbować. Dopiaza oznaczy "dwie
cebule", lub "podwójna
cebula", chodzi o to że w tym daniu wykorzystana jest duża ilość
cebuli pod dwoma postaciami, jedna drobno pokrojona i skarmelizowana jako baza sosu, druga pokrojona w grubą kostkę. Stosunek
cebuli do ilosci
mięsa to 2:1.Dziś przygotowałam to
curry z
kurczakiem, ale występuje ono także w wersji z
krewetkami,
baraniną, a nawet wegetariańskie np. z
jajkiem. Oprócz
cebuli danie to zawiera oczywiście tradycyjne indyjskie
przyprawy takie jak
kardamon,
kmin,
pieprz i
goździki. Danie jest bardzo smaczne, jednak polecam je głównie fanom
cebuli.

Składniki :500g
piersi z kurczaka1kg
cebuli, połowa pokrojona w drobną kostkę, połowa pokrojona na ćwiartki lub ósemki2
listki laurowe5 ziarenek zielonego
kardamonu3
goździki1 suszona
papryczka chili5 ziarenek
czarnego pieprzu1 łyżeczka nasion
kminu2-3 ząbki
czosnkukawałek świeżego startego
imbiru1 łyżeczka milonej
kolendry1 łyżeczka mielonego
kminu0,5 łyżeczki
kurkumy0,5 łyżeczki
ostrej papryki2 puszki krojonych
pomidorówsól,
pieprzolej do smażenia

Przygotowanie :W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej
olej i przesmaż na nim
cebulę pokrojoną w grube cząstki, tylko aby się zeszkliła. Gdy
cebula się zeszkli przełóż ją na talerz. Dolej
oleju i przesmaż na nim
przyprawy -
listek laurowy, ziarenka
kardamonu,
goździki,
pieprz przez około 2 minuty aż uwolnią aromat. Następnie dodaj
cebulę, wyciśnięty przez praskę
czosnek i
imbir. Smaż przez chwilę aż
cebula zmięknie, a następnie dodaj pozostałe (mielone)
przyprawy (
kolendrę,
kmin,
kurkume,
ostrą paprykę) oraz
sól. Dokładnie wymieszaj, żeby
cebula dokładnie pokryła się
przyprawami. Natępnie dodaj
pomidory i duś przez kilka minut, do chwili aż smaki się połącz. Dodaj
kurczaka pokrojonego w kostkę wielkości kęsa i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj przesmażone wcześniej duże kawałki
cebuli, dokładnie wymieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut lub do czasu aż
kurczak będzie ugotowany, nie gotuj jednak zbyt długo, aby
kurczak się nie wysuszył.Serwować z
ryżem lub
chlebkiem nan.

Smacznego !