ßßß Cookit - przepis na Sałatka nicejska

Sałatka nicejska

nazwa

Wykonanie

Pełna smaków sałatka z warzyw świeżych i gotowanych, wzbogacona smakiem wędzonej ryby i filecików sardeli z puszki (anchois). Oliwki i suszone pomidory nie pozostawiają wątpliwości, że to włoski klimat. Oryginalny przepis można znaleźć w książce Anne White „Kuchnia śródziemnomorska”. Ten jest lekko zmodyfikowany ze względu na dostępność ryb w polskich sklepach.
3 duże ugotowane jajka
250 g fasolki szparagowej – oczyszczonej z włókien i ugotowanej
250 g ziemniaków (najlepiej małych)
kilka kawałków suszonych pomidorów
kilka pomidorków koktajlowych
200 g wędzonego tuńczyka lub łososia (można zastąpić smażoną rybą)
60 g czarnych oliwek
½ małej puszki filecików anchois
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Czosnkowy sos vinaigrette:
100 ml oliwy z oliwek z pierwszego toczenia
3 łyżki czerwonego lub białego octu winnego
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki musztardy dijon
2 zmiażdżone ząbki czosnku
sól i pieprz
Wszystkie składniki sosu umieścić w słoiku, zakręcić i potrząsać aż do połączenia składników. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podzielić na 2 części – jedną odstawić, a drugą schować do lodówki.
Ugotowaną, jeszcze ciepłą fasolkę, polać nieschłodzoną połową sosu vinaigrette.
Ziemniaki dokładnie oczyścić i ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki nie mogą się rozpadać. Odcedzone ziemniaki połączyć z fasolką i sosem. Całość odstawić do ostygnięcia.
Pomidory suszone pokroić w małe kawałeczki. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Wędzoną rybę podzielić na mniejsze kawałki. Wszystko połączyć z ziemniakami i fasolką. Delikatnie potrząsnąć, żeby składniki się wymieszały.
Ugotowane jajka pokroić w ósemki. Anchois odsączyć z oleju.
Warzywa z rybą wyłożyć na duży płaski półmisek. Na wierzchu położyć kawałki jajek i fileciki anchois oraz oliwki. Półmisek przykryć folią i całość schłodzić w lodówce. Na 15 minut przed podaniem sałatkę wyjąć z lodówki. Bezpośrednio przed podaniem sałatkę polać drugą połową sosu, która też była chłodzona w lodówce.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/03/saatka-nicejska.html