ßßß Cookit - przepis na Gładzica w stylu Sorrento

Gładzica w stylu Sorrento

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Na bazarku przy ul. Nehru w Warszawie, w małej budce z rybami u pani Basi zdarzyło mi się kupić gładzicę w doskonałej cenie 16 zł/kg. W pierwszej chwili bardzo się ucieszyłam, bo słyszałam o tej rybie dobre opinie. Ale po chwili trochę się przestraszyłam, bo nigdy nie filetowałam gładzicy. Ale jaki byłby ze mnie bloger kulinarny, gdybym się przestraszyła małej rybki. 😉
Zakupiłam kilka sztuk gładzicy, wróciłam do domu i wzięłam się do roboty. Okazało się, że filetowanie gładzicy nie jest trudnym zadaniem i poradziłam sobie całkiem szybko. Pozostało mi tylko przygotować resztę składników i voilà – gładzica w stylu Sorrento gotowa. Z premedytacją piszę przepis dla 1 osoby – gładzice dostępne na bazarku były nieduże, a wykrojone z nich filety cienkie.
Porcja dla 1 osoby
Składniki:
1 gładzica (cała ryba ok. 400 g)
2 łyżki mąki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 filet anchois
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
8-10 czarnych oliwek
1 duży (ok. 300 g) pomidor
sól i pieprz
½ łyżki posiekanej natki pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Gładzicę opłukać i wyfiletować tak jak na zdjęciach poniżej. Przeciąć grubą skórę wzdłuż linii bocznej i nożem do filetowania odciąć od ości płat ryby, idąc ukosem wzdłuż płetwy aż do ogona. Tak samo postąpić z drugim kawałkiem ryby, po czym odwrócić rybę na drugą stronę i tak samo wyfiletować kolejne 2 kawałki.
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i drobno pokroić.
Posiekać czosnek i anchois.
Na patelni lekko rozgrzać oliwę z oliwek, na niej delikatnie podsmażyć czosnek, anchois i 1 łyżkę natki pietruszki.
Filety z gładzicy panierować w mące z dwóch stron i smażyć na wcześniej podsmażonych składnikach, zaczynając od strony mięsnej – przez 2 minuty.
Rybę przewrócić na skórę i smażyć przez kolejne 2 minuty.
Na usmażoną rybę przełożyć pomidory (lubię dużo), dodać oliwki, posolić i popieprzyć do smaku.
Przykryć pokrywką i dusić przez ok. 5 minut.
Przełożyć na talerz i posypać pozostałą natką pietruszki. Podawać ze świeżym, najlepiej domowym chlebem.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2016/04/gladzica-stylu-sorrento