Wykonanie
Dziś mam ochotę na coś lekkiego, łatwego i szybkiego. Nie mam czasu na długie siedzenie w kuchni, a po zimnym i mokrym dniu spędzonym na cmentarzach chętnie poczuję odrobinę
słonecznej Italii na talerzu. Dlatego dziś nie będzie ciężkich pieczeni, bigosów i nóżek w galarecie, jak bywało u mojej babci we Wszystkich Świętych (co miało swój urok niezaprzeczalny). U mnie dziś Spaghetti alla Puttanesca, lekko i
słonecznie. Poczułam małą, włoską rybacką wioskę, nad samym Adriatykiem. A historia Puttaneski? Podobno sos byl przygotowywany przez
panie lekkich obyczajów, stąd jego nazwa. Czy to prawda? Któż to wie. Jest pyszne i tyle:)
Skład:1/2 opakowania
makaronu spaghetti1 puszka
pomidorów3 fileciki
anchois1/2 szklanki czarnych
oliwek3 ząbki
czosnku1/2 pęczka posiekanej
natki pietruszkioliwa z oliwek do smażenia
parmezan do posypania dania1 łyżeczka
cukru (opcjonalnie)
sól i
pieprz do smakuA tak robimy:1. Na patelni rozgrzewamy
oliwę. Podsmażamy drobno posiekany
czosnek, tylko przez chwilę, pilnując żeby się nie przypalił. Dodajemy
pomidory i dusimy przez około 20 min.2. Wstawiamy
makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie przygotowujemy pastę z
anchois. Siekamy filecik bardzo drobno na końcu rozgniatając je nożem, aby uzyskać konsystencję pasty.3. Kroimy
oliwki w paski i siekamy
natkę pietruszki.5. Paste,
oliwki,
cukier,
sól i
pieprz dodajemy do
pomidorów. Chwilę jeszcze dusimy (ok. 5 min) i zdejmujemy z ognia. Posypujemy
natką pietruszki.6. Podajemy z
makaronem posypane świeżo startym
parmezanem.
Spokojnego popołudniaH.