ßßß Cookit - przepis na Spaghetti alla Puttanesca

Spaghetti alla Puttanesca

nazwa

Wykonanie

Dziś mam ochotę na coś lekkiego, łatwego i szybkiego. Nie mam czasu na długie siedzenie w kuchni, a po zimnym i mokrym dniu spędzonym na cmentarzach chętnie poczuję odrobinę słonecznej Italii na talerzu. Dlatego dziś nie będzie ciężkich pieczeni, bigosów i nóżek w galarecie, jak bywało u mojej babci we Wszystkich Świętych (co miało swój urok niezaprzeczalny). U mnie dziś Spaghetti alla Puttanesca, lekko i słonecznie. Poczułam małą, włoską rybacką wioskę, nad samym Adriatykiem. A historia Puttaneski? Podobno sos byl przygotowywany przez panie lekkich obyczajów, stąd jego nazwa. Czy to prawda? Któż to wie. Jest pyszne i tyle:)
Skład:
1/2 opakowania makaronu spaghetti
1 puszka pomidorów
3 fileciki anchois
1/2 szklanki czarnych oliwek
3 ząbki czosnku
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
oliwa z oliwek do smażenia
parmezan do posypania dania
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
A tak robimy:
1. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy drobno posiekany czosnek, tylko przez chwilę, pilnując żeby się nie przypalił. Dodajemy pomidory i dusimy przez około 20 min.
2. Wstawiamy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie przygotowujemy pastę z anchois. Siekamy filecik bardzo drobno na końcu rozgniatając je nożem, aby uzyskać konsystencję pasty.
3. Kroimy oliwki w paski i siekamy natkę pietruszki.
5. Paste, oliwki, cukier, sól i pieprz dodajemy do pomidorów. Chwilę jeszcze dusimy (ok. 5 min) i zdejmujemy z ognia. Posypujemy natką pietruszki.
6. Podajemy z makaronem posypane świeżo startym parmezanem.
Spokojnego popołudnia
H.
Źródło:http://nothingbutahousewife.blogspot.com/2012/11/spaghetti-alla-puttanesca.html