ßßß Cookit - przepis na Kotlety z kaszy jaglanej i soczewicy

Kotlety z kaszy jaglanej i soczewicy

nazwa

Wykonanie

Kotlety, ale trochę inne, bo nie smażone na oleju, a pieczone w piekarniku. Oczywiście wersja ze smażeniem również wchodzi w grę i kotlety na pewno smakują wybornie również prosto z patelni. Przepis został podpatrzony na blogu kaszaprodżekt . Za sprawą takich przypraw jak kminek i kolendra, kotlety nabierają bardzo oryginalnego smaku. Pamiętajcie, że do momentu gdy kasza jest ciepła, do kotletów nie trzeba dodawać jajka. Jeśli jednak jaglanka wystygnie, wskazane jest dodanie jajka, by można ją było lepiej uformować.
Potrzebujemy:
1 szklanka kaszy jaglanej
płaska łyżeczka soli
1/2 szklanki zielonej soczewicy
3 łyżki oleju
2 posiekane cebule
1/3 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki zmielonego kuminu lub kminku
1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
1/2 łyżeczki łagodnej papryki w proszku
duża szczypta chili w proszku
garść posiekanej naci pietruszki
tarta bułka lub mielone płatki owsiane do obtoczenia opiekanek
Soczewicę opłukać na sitku, zalać wodą, dodać dwa liście laurowe oraz po dwa ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Gotować do miękkości, około 30 minut, po czym osączyć na sitku. Wyjąć przyprawy.
Kaszę sparzyć wrzątkiem, opłukać pod bieżącą wodą na sitku, przełożyć do garnka. Zalać 2 szklankami wody, dodać 1 łyżkę oleju i sól, zagotować i gotować na minimalnym ogniu pod przykryciem około 20 minut, nie mieszając.
Cebule podsmażyć na oleju.
Gorącą kaszę wymieszać z przyprawami, soczewicą, podsmażoną cebulą i nacią pietruszki. Spróbować, czy nie trzeba doprawić.
Formować w dłoniach opiekanki, obtaczać w bułce tartej lub zmielonych płatkach owsianych. Smażyć na patelni lub opiekać w piekarniku. Podawać z surówką.
Źródło:http://kaszomania.blogspot.com/2014/02/kotlety-z-kaszy-jaglanej-i-soczewicy.html