ßßß
Po spróbowaniunie zjecie już nigdy innego, a tym bardziej mięsnego pasztetu.Rewelacja! Wilgotny i cudownie pachnący.Połączenie tylu składników dało niesamowity smak.Z pewnością zaskoczycie najbliższych jak i zapewne siebie samych.
Składniki:100 g kaszy jaglanej250 g kiszonej kapustygarść suszonych leśnych grzybów2 cebule3 ząbki czosnku150 ml passatyokoło 250 g suszonych pomidorów4 szt.wędzonych śliwekkawałek papryczki chilli0,5 łyżeczki kminku1 łyżka wędzonej papryki1 łyżeczka cukru trzcinowegosól i pieprzolejbułka tartaPrzygotowałam składniki.
Ugotowałam kaszę jaglaną.
Zacznijmy od podsmażenia na oleju pokrojonej cebulki.Lekko ją posoliłam i dodałam starty czosnek.
W międzyczasie namoczyłam we wrzątku suszone grzyby.
Odcisnęłam je i dodałam do cebuli
wraz z papryczką chilli.Wrzuciłam też pokrojone wędzone śliwki.
Wsypałam przyprawy: sól, pieprz, kminek, cukier i wędzoną papryczkę.
Następny składnik to kiszona kapusta.
Ona również powędrowała do garnka.
Kolej na suszone pomidory.Najlepiej domowe i własnoręcznie zrobione.
Wszystko zalałam przecierem pomidorowym.
Gdy wszystko się podsmażyło i zmiękło zblendowałam składniki na gładką masę.
Na koniec dodałam ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną.
Wymieszałam.W razie potrzeby można jeszcze doprawić do smaku.
Formę do pieczenia wysmarowałam olejem i obsypałam tartą bułką.Przełożyłam do niej masę na pasztet.
Piekłam go przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni.SMACZNEGO!
Przepis zaczerpnęłam z bloga vegenerat-biegowy.blogspot.com