Wykonanie

Włoska zupa Minestrone to genialna
mieszanka warzyw w aromatycznych przyprawach z dodatkiem tartego
sera typu
parmezan lub
grana padano . Moja wersja jest nieco spolszczona, ponieważ nie mam możliwości zdobyć
słoniny pancetta ani
fasoli flageolet, więc używam
boczku albo zwykłej
białej fasoli z puszki. Staram się, by składniki na moje przepisy były dostępne nie tylko w każdym polskim sklepie, ale w szczególności na polskiej wsi :-) (z paroma wyjątkami typu guma guar rzecz jasna). Ale teraz co najważniejsze, moja Minestrone jest bezglutenowa . Zapraszam :-)* * *Składniki (z podanych proporcji powstaje spory gar wystarczający dla 6-7 dorosłych osób):150 g
wędzonego boczku2
cebule2 ząbki
czosnku2
ziemniaki2
marchewki2
łodygi selera naciowego1
por2 puszki
pomidorów lub 5 całych świeżych sparzonych bez skórki i szypułek1 puszka
białej fasolićwierć główki
białej kapustyok półtora litra
bulionuoliwa z wytłoczyn do smażenia
ser tarty typu
parmezan lub
grana padanookoło 300 g
makaronu bezglutenowego (użyłam spaghetti, który drobno połamałam, jak do rosołu)
sól,
pieprz,
oregano,
tymianek,
bazyliaWykonanie:

1.
Boczek kroimy w kostkę i na
oliwie smażymy chwilę do zezłocenia.

2. Kroimy
cebulę w kostkę i dorzucamy do smażącego się
boczku.

3.
Czosnek przeciskamy przez praskę i uważamy, by się nie przypalił.

4. Dorzucamy pokrojone w kosteczkę
ziemniaki, mieszamy i smażymy.

5. Dorzucamy pokrojoną
marchew ( u mnie w kosteczkę).

6. Dorzucamy pokrojony drobno
por.

7. Dorzucamy posiekaną
białą kapustę. Mieszamy i smażymy dalej.

8. Teraz czas na
pomidory.

9. Następnie dorzucamy pokrojone w kosteczkę
łodygi selera naciowego.

10. I odsączona
biała fasola.

11. Teraz czas na zalanie wszystkiego
bulionem w ilości około półtora litra, tak by zakryć warzywa, następnie przyprawiamy
ziołami,
pieprzem i odrobiną
soli (uważajmy z
solą, jeżeli
bulion był dość słony, to solenie może być zbyteczne). Mieszamy i chwilę gotujemy. W międzyczasie gotujemy
makaron jak zwykle. W wersji glutenowej w tym momencie wrzuca się
makaron do zupy, który gotuje się w samej potrawie. W wersji bezglutenowej lepiej
makaron ugotować osobno.

