Wykonanie
CIASTO75 dag
ziemniaków,15 dag
szynki gotowanej,
cebule (20 dag), 3
jajka,łyżeczki
mąki pszennej, 1/2 szklanki
śmietany 18 %,20 dag
margaryny,1 łyżka
majeranku,szczypta
gałki muszkatołowej,
sól,
biały pieprz;do przygotowania formy:2 łyżki
masła,2 łyżki
bułki tartejSOS1 łyżka
margaryny,1 łyżka
mąki pszennej,1/2 szklanki rosołu z kostki,1 szklanka
mleka,4
pomidory (40 dag),3 łyżki
natki pietruszki,3 łyżki
szczypiorku,4 łyżki
śmietany18-procentowej, szczypta
gałki muszkatołowej,
sól,
pieprzPrzygotować ciasto:
ziemniaki umyć, ugotować w łupinach w posolonej wodzie, następnie obrać, przecisnąć przez praskę lub zemleć i ostudzić.
Szynkę pokroić w kostkę i lekko obsmażyć.
Cebule obrać i drobno pokroić. Do
ziemniaków dodać posiekaną
margarynę i wyrobić je na gładką masę. Dołożyć
cebulę,
szynkę,
żółtka,
mąkę, doprawić
gałką muszkatołową,
solą oraz
pieprzem i wymieszać.
Białka ubić ze
śmietaną i delikatnie wymieszać z
ciastem.Formę do budyniu wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą (razem z kominkiem), napełnić
ciastem, dokładnie zamknąć i wstawić do gotującej się
wody.
Woda w garnku powinna sięgać 3/4 wysokości formy.
Budyń gotować na małym ogniu 70 min. Następnie wyjąć z
wody i pozostawić w formie jeszcze 10 min.Przygotować sos:
margarynę roztopić, dodać
mąkę i podsmażyć na złoty kolor. Mieszając, wlać rosół i
mleko. Gotować 3 min na małym ogniu. Doprawić
gałką muszkatołową,
solą i
pieprzem. Dodać
śmietanę.
Pomidory sparzyć, obrać, drobno pokroić, włożyć do sosu i wymieszać. Sos jeszcze podgrzewać, ale już nie gotować Przed podaniem dodać
natkę i
szczypiorek.Formę zanurzyć na krótko w zimnej wodzie i otworzyć.
Budyń podważyć
ostrym, długim nożem i wyjąć na talerz. Kroić gorący i polewać sosem.