ßßß Cookit - przepis na Budyń z ziemniaków

Budyń z ziemniaków

Wykonanie

CIASTO
75 dag ziemniaków,
15 dag szynki gotowanej,
cebule (20 dag), 3 jajka,
łyżeczki mąki pszennej, 1/2 szklanki śmietany 18 %,
20 dag margaryny,
1 łyżka majeranku,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól, biały pieprz;
do przygotowania formy:
2 łyżki masła,
2 łyżki bułki tartej
SOS
1 łyżka margaryny,
1 łyżka mąki pszennej,
1/2 szklanki rosołu z kostki,
1 szklanka mleka,
4 pomidory (40 dag),
3 łyżki natki pietruszki,
3 łyżki szczypiorku,
4 łyżki śmietany
18-procentowej, szczypta gałki muszkatołowej,
sól, pieprz
Przygotować ciasto: ziemniaki umyć, ugotować w łupinach w posolonej wodzie, następnie obrać, przecisnąć przez praskę lub zemleć i ostudzić. Szynkę pokroić w kostkę i lekko obsmażyć. Cebule obrać i drobno pokroić. Do ziemniaków dodać posiekaną margarynę i wyrobić je na gładką masę. Dołożyć cebulę, szynkę, żółtka, mąkę, doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i wymieszać. Białka ubić ze śmietaną i delikatnie wymieszać z ciastem.
Formę do budyniu wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (razem z kominkiem), napełnić ciastem, dokładnie zamknąć i wstawić do gotującej się wody. Woda w garnku powinna sięgać 3/4 wysokości formy. Budyń gotować na małym ogniu 70 min. Następnie wyjąć z wody i pozostawić w formie jeszcze 10 min.
Przygotować sos:
margarynę roztopić, dodać mąkę i podsmażyć na złoty kolor. Mieszając, wlać rosół i mleko. Gotować 3 min na małym ogniu. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodać śmietanę. Pomidory sparzyć, obrać, drobno pokroić, włożyć do sosu i wymieszać. Sos jeszcze podgrzewać, ale już nie gotować Przed podaniem dodać natkę i szczypiorek.
Formę zanurzyć na krótko w zimnej wodzie i otworzyć. Budyń podważyć ostrym, długim nożem i wyjąć na talerz. Kroić gorący i polewać sosem.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2015/02/budyn-z-ziemniakow.html