Wykonanie
Nieczęsto zdaża mi się przystąpić do przygotowania potrawy tuż po znalezieniu na nią przepisu.Tym razem jednak bardzo szybko przystąpiłam do działań w kuchni skuszona dodatkiem
przyprawy cajun,której dotychczas nie znałam.Widząc,jak smakowicie wygląda to danie u Marylki (klik),byłam przekonana,że przypadnie nam do gustu,a pikantny smak wynagrodzi mężowi brak mięsiwa:)Bardzo nieznacznie zmodyfikowałam ilość niektórych składników.

ok.70 dkg
ziemniaków2
cebule3 ząbki
czosnku2
czerwone papryki - za radą Maryli użyłam podłużnych2
łodygi selera naciowego - w oryginale jest 525 dkg
pomidorków koktajlowych2 garście
świeżego szpinakupo 1 łyżce
masłą i
oliwy z oliweksporo świeżej
natki pietruszki - posiekać1 płaska łyżka
przyprawy cajun - użyłam domowej,bardzo ostrej w większej ilości i danie było zbyt pikantne dlatego podana ilość wystarczy2 płaskie łyżki
mąki - użyłam jasnej orkiszowej250 ml
bulionu drobiowegook.20 dkg
serka mascarponeżółty ser do posypania - u mnie
cheddar starty na grubej tarce
przyprawa cajun wg.tego przepisu klik, ja pominęłam dodatek
soli2 łyżeczki granulowanego
czosnku2,5 łyżeczki
słodkiej papryki1 łyżeczka
pieprzu1 łyżeczka
pieprzu cayenne11/4 łyżeczki
oregano1 1/4
oregano1/2 łyżeczki
płatków chili - użyłam
chili w proszkuWszystkie składniki mieszam razem i przechowuję w szczelnie zamknietym słoiczku.
Przyprawa jest ostra!

Obrane
ziemniaki kroję w półcentymetrowe plastry i gotuję w osolonej wodzie,by zmiękły,ale się nie rozpadły,odcedzam.Oczyszczone
papryki kroję w większą kostkę.
Selera kroję w półcentymetrowe plasterki.
Cebule kroję w półplastry.Na dużej patelni rozgrzewam
oliwę i
masło i wrzucam
cebule,posiekany
czosnek i
przyprawę cajun i smażę do 2 min.uważając żeby
czosnek się nie przypalił.Dodaję
seler i
papryki,a po 3-4 minutach
mąkę i całość mieszam.Dolewam
bulion,
mascarpone i całość lekko podduszam.Dorzucam na koniec
szpinak,posiekaną
natkę oraz
pomidorki pokrojone na połówki.Zdejmuję z ognia,dosypuję trochę startego na tarce
sera,reszta zostaje do posypania wierzchu.Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni.Żaroodporne naczynia smaruję lekko tłuszczem,na dno wykładam plastry
ziemniaków,następnie warzywa z patelni,posypuję resztą
sera i zapiekam,aż
ser się rozpuści,ok.15 min.Smacznego!!!