ßßß Cookit - przepis na Dorsz ze szpinakiem pod chrupiącą kołderką :)

Dorsz ze szpinakiem pod chrupiącą kołderką :)

nazwa

Wykonanie

Dorsz cieszył się ogromnym powodzeniem.Nawet małolat zjadł ze smakiem,bez zbędnych pytań i analizowania "co to jest to zielone",w tym przypadku był to szpinak:)
na chrupiącą kruszonkę potrzeba:
3 dkg masła
2 pory
17 dkg świeżej bułki lub białego chleba - użyłam 2 zwykłych bułek
sporo świeżej natki pietruszki
6 dkg parmezanu - zastąpiłam chedarem
6 dkg płatków owsianych
pieprz
farsz rybny:
po 5 dkg masła i maki
450 ml mleka
sok z połówki cytryny
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
7 dkg startego na tarce sera chedar
10 dkg świeżego szpinaku
50-60 dkg dorsza - u mnie mrożone filety,rozmrażam(nie do końca)przed przygotowywaniem dania
Na patelni na maśle smażę 10 min,pokrojone w półplasterki pory.W osobnym naczyniu lekko rozdrabniam blenderem natę,pokruszone bułki i ser-mają być widoczne kawałki,nie rozdrabniamy na jednolitą,gładką masę.Dodaję pora i powtarzam czynność pamietając,żeby nie powstała papka,a kruszonka,dosypuję płatki i mieszam łyżką.W rondlu rozpuszczam masło do farszu,dosypuję mąkę i przesmażam mieszając 2 min.dolewam stopniowo mleko cały czas mieszając.Gdy pwostanie jednolity sos dolewam sok z cytryny-nie martwmy się,jeśli konsystencja będzie sprawiała wrażenie zważonej,wszystko się ładnie połączy przy dalszym podgrzewaniu.Dodaję starty ser,gałkę muszkat.i pieprz.Następnie pokrojone niezbyt drobno listki szpinaku i przez chwilę podgrzewam,aż szpinak zmięknie.Dodaję rybę pokrojoną w kostkę,mieszam.Rybny farsz przekładam do naczynia żaroodpornego,posypuje kruszonką i zapiekam ok.30 min.we wcześniej nagrzanym do 180 stopni piekarniku.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2014/05/dorsz-ze-szpinakiem-pod-chrupiaca.html