Wykonanie
Dorsz cieszył się ogromnym powodzeniem.Nawet małolat zjadł ze smakiem,bez zbędnych pytań i analizowania "co to jest to zielone",w tym przypadku był to
szpinak:)

na chrupiącą kruszonkę potrzeba:3 dkg
masła2
pory17 dkg świeżej
bułki lub
białego chleba - użyłam 2
zwykłych bułeksporo świeżej
natki pietruszki6 dkg
parmezanu - zastąpiłam
chedarem6 dkg
płatków owsianychpieprzfarsz
rybny:po 5 dkg
masła i
maki450 ml
mlekasok z połówki
cytryny1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej7 dkg startego na tarce
sera chedar10 dkg
świeżego szpinaku50-60 dkg
dorsza - u mnie mrożone filety,rozmrażam(nie do końca)przed przygotowywaniem daniaNa patelni na
maśle smażę 10 min,pokrojone w półplasterki
pory.W osobnym naczyniu lekko rozdrabniam blenderem
natę,pokruszone
bułki i
ser-mają być widoczne kawałki,nie rozdrabniamy na jednolitą,gładką masę.Dodaję
pora i powtarzam czynność pamietając,żeby nie powstała papka,a kruszonka,dosypuję
płatki i mieszam łyżką.W rondlu rozpuszczam
masło do farszu,dosypuję
mąkę i przesmażam mieszając 2 min.dolewam stopniowo
mleko cały czas mieszając.Gdy pwostanie jednolity sos dolewam
sok z cytryny-nie martwmy się,jeśli konsystencja będzie sprawiała wrażenie zważonej,wszystko się ładnie połączy przy dalszym podgrzewaniu.Dodaję
starty ser,gałkę muszkat.i
pieprz.Następnie pokrojone niezbyt drobno listki
szpinaku i przez chwilę podgrzewam,aż
szpinak zmięknie.Dodaję
rybę pokrojoną w kostkę,mieszam.
Rybny farsz przekładam do naczynia żaroodpornego,posypuje kruszonką i zapiekam ok.30 min.we wcześniej nagrzanym do 180 stopni piekarniku.Smacznego!!!