Wykonanie
Ta zupa jest doskonałą propozycją dla osób, które nie mają czasu na przygotowanie bardziej wyszukanego dania, a chciałyby zjeść coś ciepłego. Dodatkowo jest bardzo łatwa w przygotowaniu.
Porcja dla 2 osób:Składniki:2 szklanki lekkiego rosołu (może być z kostki)½ szklanki
mleka2 małe
serki topione (najlepiej
cheddar lub gołda)Odrobina
gałki muszkatołowejSólPieprzGrzanki:1
bułka lub dwie kromki jasnego
chlebaŁyżka
masłaEtapy przygotowania :Rosół gotujemy z
mlekiem, dodajemy
serki, cały czas mieszając dopóki się nie rozpuszczą, a zupa stanie się jednolita i zawiesista. Doprawiamy do smaku wg. Własnych upodobań. Pamiętajmy jednak, że
serki same w sobie są dość pikantne. Jeżeli w zupie pozostały grudki, a ich nie chcemy możemy ją zmiksować.Wersja dla dorosłych: po zestawieniu z ognia możemy opcjonalnie dolać do zupy odrobinę
białego wina i wymieszać.Na rozgrzane
masło wrzucamy
bułkę lub
chleb pokrojony w kostkę i czekamy aż się zarumieni. Zupę podajemy z gotowymi grzankami.Smacznego !!