Wykonanie
Cobbler,to coś w rodzaju zapiekanki,której warstwę wierzchnią stanowi ciasto w różnych formach. Podobne danie pojawiło się na blogu jakiś czas temu,z tą różnicą,że głównym składnikiem była
ryba.Dziś zapraszam na wersję z
kurczakiem na tle pierwszych w tym roku żonkili :)

2-3 pojedyncze
piersi z kurczaka - kroję w średniej wielkości kostkę1-2 łyżki
mąki2 łyżki
masła1
por - po oczyszczeniu kroję w półplasterki2 małe
cebulki ze
szczypiorem1 ząbek
czosnku - przeciskam przez praskę2
marchewki - kroję w półplastry1
papryka pomarańczowa lub
żółtka - kroję w kostkę1 łyżka
koncentratu pomidorowego1/2 łyżeczki
kurkumy200 ml
białego wina wytrawnego200 ml
bulionu drobiowego1
listek laurowysól i
pieprz do smaku na
ciasteczka:17,5 dkg
mąki samorosnącej2 plaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
kurkumy3 łyżki
masła4-5 łyżek
mlekasólNa
maśle podsmażam
kurczaka na złoto i zdejmuję z patelni.Na pozostały tłuszcz wrzucam
pora,
cebulki ze
szczypiorem,
czosnek i lekko podsmażam na małym ogniu.Dodaję
marchewki i
paprykę,a po chwili doprawiam koncentratem i
kurkumą.Wlewam
wino i
bulion,dodaję podsmażonego
kurczaka,
listek laurowy oraz
mąkę i duszę ok.30 min.na małym ogniu,żeby się nie przypaliło.Całość przekładam do naczynia żaroodpornego.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.W misce mieszam wszystkie składniki na ciasto,gdy się połączą wycinam na desce kółeczka wysokie na ok.1 cm i szerokie na 5 cm.Układam na
kurczaku z warzywami i zapiekam ok.30 min.aż ciasto nabierze ładnego złotego koloru.Smacznego!!!