ßßß Cookit - przepis na Cobbler z kurczaka :)

Cobbler z kurczaka :)

nazwa

Wykonanie

Cobbler,to coś w rodzaju zapiekanki,której warstwę wierzchnią stanowi ciasto w różnych formach. Podobne danie pojawiło się na blogu jakiś czas temu,z tą różnicą,że głównym składnikiem była ryba.Dziś zapraszam na wersję z kurczakiem na tle pierwszych w tym roku żonkili :)
2-3 pojedyncze piersi z kurczaka - kroję w średniej wielkości kostkę
1-2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1 por - po oczyszczeniu kroję w półplasterki
2 małe cebulki ze szczypiorem
1 ząbek czosnku - przeciskam przez praskę
2 marchewki - kroję w półplastry
1 papryka pomarańczowa lub żółtka - kroję w kostkę
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki kurkumy
200 ml białego wina wytrawnego
200 ml bulionu drobiowego
1 listek laurowy
sól i pieprz do smaku na ciasteczka:
17,5 dkg mąki samorosnącej
2 plaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki kurkumy
3 łyżki masła
4-5 łyżek mleka
sól
Na maśle podsmażam kurczaka na złoto i zdejmuję z patelni.Na pozostały tłuszcz wrzucam pora,cebulki ze szczypiorem,czosnek i lekko podsmażam na małym ogniu.Dodaję marchewki i paprykę,a po chwili doprawiam koncentratem i kurkumą.Wlewam wino i bulion,dodaję podsmażonego kurczaka,listek laurowy oraz mąkę i duszę ok.30 min.na małym ogniu,żeby się nie przypaliło.Całość przekładam do naczynia żaroodpornego.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.W misce mieszam wszystkie składniki na ciasto,gdy się połączą wycinam na desce kółeczka wysokie na ok.1 cm i szerokie na 5 cm.Układam na kurczaku z warzywami i zapiekam ok.30 min.aż ciasto nabierze ładnego złotego koloru.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2014/03/cobbler-z-kurczaka.html