Wykonanie
Gęsta i smaczna,obaj moi "krytycy kulinarni"stwiedzili,że powinnam ją gotować częściej.A więc to pierwszy,ale nie ostatni raz,kiedy ta zupa pojawiła się u mnie na obiad.

40 dkg
fasoli cannellini z puszkiok.1,5 l
bulionuoliwa z oliwek1
cebula2 ząbki
czosnku1 mała
papryczka chili oczyszczona z nasionek lub kawałek
czerwonej papryki2 łodyżki
selera naciowego1
marchewka3-4 łyżki
koncentratu pomidorowegoświeża lub suszona
bazyliasól i
pieprz do smaku
parmezan do posypania po wierzchu - pominęłam na
mięsne kuleczki potrzebne będzie:50 dkg
mielonego mięsa - ja użyłam z
indyka1 kromka
chleba,potrzebny będzie sam środek,bez skórki1 łyżka świeżej
natki pietruszki1
jajko2 ząbki
czosnku4 łyżki
mlekaW garnku rozgrzewam
oliwę i podsmażam na niej pokrojoną w kostkę
cebulę i posiekany
czosnek,jak zmiękną dodaję pokrojonego w krążki
selera i
marchewkę w plastrach.Po 5 min.dolewam
bulion i gotuję całość.W międzyczasie moczę
chleb w
mleku,odciskam i dodaję do miski z
mięsem,dorzucam posiekaną
natkę,
jajko i przeciśnięty przez praskę
czosnek.Mieszam do połączenia składników,formuję malutkie kuleczki i wrzucam do gotującego się
bulionu z warzywami.Dodaję pokrojoną w kostkę
paprykę lub
chili i
bazylię oraz odsączoną
fasolkę z puszek,doprawiam
solą i
pieprzem.Gdy
mięso jest ugotowane dodaję
koncentrat pomidorowy i chwilę gotuję.Smacznego!!!