Wykonanie
Nieczęsto piekę takie okazałe ciasta,z powodu braku czasu przede wszystkim,ale to nie znaczy,że nie pojawiają się one u mnie wcale.To dzisiejsze upiekłam wg.przepisu s.Anastazji.Książkę z jej przepisami dostałam w prezencie,często do niej zaglądam w poszukiwaniu przepisu na ciasta,bo zawsze się udają,te kilkuwarstwowe wyglądają bardzo efektownie,a czasem właśnie na tym mi zależy,a poza tym przypominają mi czasy dzieciństwa i wypieki mojej Mamy na różne okazje.Proponowane dzisiaj ciasto nie jest zbyt słodkie,a to duży plus,bo nie przepadam za bardzo słodkimi
słodyczami :) Czas pieczenia podaję wg.oryginalnego przepisu,ja ze względu na mój piekarnik musiałam dodać kilka minu więc proponuję sprawdzać wykałaczką,czy jest sucha,co znaczy,że ciasto się upiekło.Wszystkie wartswy ciasta piekłam na papierze do pieczenia.

ciasto kruche -na spód20 dkg
mąki pszennej10 dkg
margaryny - dałam
masło8 dkg pudru3
żółtka -
białka będą potrzebne do ciasta
kokosowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
śmietanyŻółtka ucieram z
cukrem.
Mąkę siekam z margaryną/masłem,dodaję resztę składników oraz utarte
żółtka.Wyrabiam ciasto i piekę 20 min(ja dodałam 5 min.)w temp.160-170 st.(piekłam w 170).5
jajek10 dkg mielonych
orzechów włoskich10 dkg krojonych
orzechów włoskich10
cukru zwykłego1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
bułki tartejUbijam pianę z
białek,ubijając dodaję po 1
żółtku,a na koniec,już bez ubijania tylko mieszając łyżką dodaję resztę składników.Piekę 30 min. w temp 170 st.6
białek1 szkl.
cukru zwykłego20 dkg
wiórków kokosowych1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaUbijam pianę z
białek na sztywno,ubijając dodaję stopniowo
cukier,
kokos,proszek i
mąkę.Piekę 20 min.(ja dodałam ok.10 min.)w temp.180 st.masa
jabłkowa1 kg
jabłek - ja dałam 90 dkg obranych,bez gniazd nasiennych2 łyżki
cukru zwykłego1
czerwona galaretka - dałam
truskawkową,smak
galaretki nie jest wyczuwalny w cieście
Jabłka obrane ścieram na grubej tarce i smażę z
cukrem,tak,żeby się lekko zaczynały rozpadać,wtedy dodaję
galaretkę i smażę krótką chwilę razem.Jeszcze ciepłą,ale nie gorącą,wyłożyłam na ciasto kruche.Na to dałam ciasto z
orzechami,a na nie krem budyniowy.krem budyniowy1/2 l
mleka2 budynie
śmietankowe lub
waniliowecukier waniliowy - dałam 2 łyżeczki
cukru z
wanilią1 kostka
masłamożna dosłodzić do smaku
Mleko wlewam do garnka zostawiając odrobinę w której rozmieszam budynie i wleję do reszty
mleka-gotuję jak
budyń i studzę.
Masło ucieram i powoli dodaję zimne budynie.Gotowy krem nakładam na ciasto
orzechowe,a na to
daję ciasto z
kokosem i robię polewę.polewa10 dkg
margaryny - dałam
masło1/2 szkl.pudru2 łyżki
mleka3 łyżki
kakao1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejWszystkie składniki gotuję razem 5 min.i gorącą polewam ciasto.Polewa ładnie się rozprowadza i kroi.Przepis nie pochodzi od s.Anastazji,ale sprawdzony,polecam.Ciasta piekłam jednego dnia,drugiego robiłam tylko masę,krem i polewę.Smacznego!!!