Wykonanie
Słodka
kukurydza, gorzka
brukselka- ciekawe połączenie, fajna alternatywa dla zwyczajnej zupy jarzynowej. Choć
póki co pogoda dopisuje, to już niedługo nadejdą chłodne jesienne dni, a to idealna okazja na wypróbowanie miliona nowych pomysłów na zupy, aż nie
mogę się zdecydować, którą zrobię następną. :)

Składniki:litr
wody1
marchewka1
pietruszkakawałek
selera1
cebula1 ząbek
czosnku1 łyżka
sosu sojowego2
kolby kukurydzy350g
brukselkisól morska,
pieprzłyżka posiekanego
lubczykuPrzygotowanie:Do wrzącej
wody wrzucić obraną
marchewkę,
pietruszkę,
selera,
cebulę czosnek.Gotować ok pół godziny- po prostu przygotować
bulion warzywny.Warzywa z
bulionu wyjąć, zblendować/ zmiksować i dodać z powrotem do zupy, porządnie wymieszać.
Brukselkę obrać,
kukurydzę obrać z liści, postawić pionowo i
ostrym nożem oddzielić ziarna od kolby.
Brukselkę i
ziarna kukurydzy wrzucić do zupy, doprawić
sosem sojowym,
solą i
pieprzem, dodać
lubczyk i gotować przez 20 minut.Podawać z odrobiną
śmietany, można podzielić
brukselkę na kilka części- łatwiej wtedy się je. :)
