Wykonanie
Czyli wegetariańska odpowiedź na
rybę po grecku!Zamiast
ryby użyłam marynowane
tofu, ale jeśli komuś odpowiada jego naturalny smak to marynowanie może sobie odpuścić.

Składniki na marynowane
tofu:
Ser tofu 190g3 ząbki
czosnku200 ml dobrego
olejuprzyprawy - kulki
pieprzu,
papryczka chili,
oregano,
bazyliaSkładniki na farsz:2 średnie
marchewkiśrednia
pietruszkaśrednia
cebula0,5 szklanki
wody1 łyżka
olejuliść laurowyprzyprawy-
sól morska,
pieprz,
ziele angielskie3 łyżki
przecieru pomidorowegoPrzygotowanie:Marynujemy
tofu- pokroić je w plasterki, włożyć do słoika wraz z obranymi ząbkami
czosnku i
przyprawami. Zalać
olejem, słoik zakręcić i pozostawić w lodówce najlepiej na kilka dni.Przygotowujemy farsz- warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Łyżkę
oleju rozgrzać na patelni i podsmażyć warzywa. Następnie dodać
wodę,
przyprawy, przecier i dusić pod przykryciem ok. 20 min.Plasterki
tofu pokryć farszem, schłodzić w lodówce... i smacznego! :)