ßßß Cookit - przepis na Fasola z warzywami i wędzonym tofu

Fasola z warzywami i wędzonym tofu

nazwa

Wykonanie

Danie proste w wykonaniu i łatwe w modyfikacji - można użyć warzyw zalegających akurat w lodówce, smaczne i sycące. Można podać z dodatkiem chleba, ryżu, czy kaszy - istnieje bardzo dużo kombinacji. Myśmy zjedli samo, z dodatkiem ogórków kiszonych. Zamiast tofu, można użyć np. tempeh. Też będzie bardzo smaczne :)
Składniki:
1 szkl białej fasoli, namoczonej na noc
1 cebula, pokrojona w pióra
2 małe marchewki, pokrojone w półplasterki
1 pietruszka, pokrojona w półplasterki
100g wędzonego tofu, pokrojonego w cienkie plastry
ok. 300g pieczarek, pokrojonych w plasterki
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 szkl wody
2 łyżki oliwy
przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, bazylia, tymianek
do przybrania: pietruszka zielona, posiekana
Fasolę ugotowałam w szybkowarze. Odcedziłam i odstawiłam.
Cebulę zeszkliłam na oliwie, dodałam pieczarki - dusiłam ok 4-5 minut, po czym dodałam pozostałe warzywa, i przyprawy. Zalałam wodą i dusiłam na wolnym ogniu, aż warzywa były dostatecznie miękkie. Pod koniec dodałam wędzone tofu, czosnek oraz przecier pomidorowy. Po ok. 2-3 minutach dodałam ugotowaną fasolę, przykryłam pokrywką i odstawiłam na chwilę, by fasolka nieco się podgrzała.
Danie podałam posypane pietruszką zieloną, z dodatkiem ogórka kiszonego.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2013/10/fasola-z-warzywami-i-wedzonym-tofu.html