Wykonanie

Danie proste w wykonaniu i łatwe w modyfikacji - można użyć warzyw zalegających akurat w lodówce, smaczne i sycące. Można podać z dodatkiem
chleba,
ryżu, czy
kaszy - istnieje bardzo dużo kombinacji. Myśmy zjedli samo, z dodatkiem
ogórków kiszonych. Zamiast
tofu, można użyć np. tempeh. Też będzie bardzo smaczne :)Składniki:1 szkl
białej fasoli, namoczonej na noc1
cebula, pokrojona w
pióra2 małe
marchewki, pokrojone w półplasterki1
pietruszka, pokrojona w półplasterki100g wędzonego
tofu, pokrojonego w cienkie plastryok. 300g
pieczarek, pokrojonych w plasterki1 ząbek
czosnku, zmiażdżony2 łyżki
przecieru pomidorowego1 szkl
wody2 łyżki
oliwyprzyprawy:
sól morska,
pieprz ziołowy,
bazylia,
tymianekdo przybrania:
pietruszka zielona, posiekana
Fasolę ugotowałam w szybkowarze. Odcedziłam i odstawiłam.
Cebulę zeszkliłam na
oliwie, dodałam
pieczarki - dusiłam ok 4-5 minut, po czym dodałam pozostałe warzywa, i
przyprawy. Zalałam
wodą i dusiłam na wolnym ogniu, aż warzywa były dostatecznie miękkie. Pod koniec dodałam wędzone
tofu,
czosnek oraz
przecier pomidorowy. Po ok. 2-3 minutach dodałam ugotowaną
fasolę, przykryłam pokrywką i odstawiłam na chwilę, by
fasolka nieco się podgrzała.Danie podałam posypane
pietruszką zieloną, z dodatkiem
ogórka kiszonego.