Wykonanie

Klasyczne lasagne zwykle kojarzy mi się z mnóstwem pracy - dwa sosy i warzywa do przygotowania (dla niektórych jeszcze
mięso...); a
potem jeszcze zmywanie tych wszystkich naczyń... Dlatego
makaron lasagne nie jest częstym gościem na naszym
stole ;) Chociaż bardzo go lubimy! Tym razem postanowiłam zrobić lasagne z grillowaną
cukinią i prostym sosem warzywno-
pomidorowym. Lasagne przygotowałam rano, podczas drzemki mojej młodszej córeczki, dzięki
czemu wszystkie smaki się "przegryzły". Wyszło pysznie!Składniki (dla 4 osób):9 płatów
makaronu lasagne (używam nie wymagającego podgotowania)1 spora
cukinia, obrana i pokrojona w plastry1
marchew, starta na drobnych oczkach1
cebula, pokrojona w kostkę (użyłam czerwonej)ok. 100g
przecieru pomidorowego1 duży ząbek
czosnku, zmiażdżony1.5 szkl
wody1 opakowanie
sera mozzarella, pokrojonego w plastry (niekoniecznie)2 łyżki
oliwyprzyprawy:
sól morska,
pieprz ziołowyCukinię usmażyłam na suchej patelni grillowej. Pokroiłam na mniejsze kawałki, odłożyłam na bok.Na patelni zeszkliłam
cebulę, dodałam do niej
marchew, a następnie
przecier pomidorowy i
wodę. Dusiłam ok. 2-3 minuty. Zdjęłam z ognia, dodałam
przyprawy oraz
czosnek.Do naczynia żaroodpornego przełożyłam 3-4 łyżki sosu, na nim ułożyłam 3 płaty
makaronu lasagne, połowę zgrillowanej
cukini, następnie 1/3 sosu, który przykryłam kolejną warstwą
makaronu (3 płaty),
cukini (całość, która pozostała) i sosu (zużyłam ponownie mniej więcej 1/3). Na wierzch ułożyłam ostatnią warstwę
makaronu, polałam go resztą sosu, na którym umieściłam pokrojoną w plastry
mozzarellę.Zapiekałam pod przykryciem, przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.Podałam z
kiszonymi ogórkami.