Wykonanie

Po ostatniej wizycie na wsi (pozdrawiamy Kochcice!) przyjechaliśmy z mnóstwem dobroci :)
Między innymi przywieźliśmy piękne
cukinie rosnące sobie do niedawna w przydomowym ogródku. Trochę ich było, więc by przyspieszyć ich zużycie postanowiłam je nafaszerować i upiec! W lodówce zalegał
ser ricotta, który podczas ostatnich zakupów zażyczyła sobie moja starsza córeczka - trzeba było go zużyć, bo termin ważności zbliżał się już ku końcowi. Do tego
ryż i
przecier pomidorowy - wyszło nam pyszne danie!
Żurawina dodała nieco słodkości, której
cukinia w zasadzie nie potrzebuje, więc następnym razem z niej zrezygnuję; może w zamian użyję orzechów? Myślę, że coś chrupiącego nieźle by tu pasowało... :)Składniki (dla 4 głodomorów):4 średnia
cukinie1
cebula, pokrojona w kostkę1 szkl
ryżu brązowego ugotowanego w 2 szkl
wody2 łyżki
przecieru pomidorowego200g
sera ricottagarść
żurawin (niekoniecznie)pęczek
pietruszki, posiekanej4-5 ząbków
czosnku, zmiażdżonego2 łyżki
oliwy (lub
masła sklarowanego)
przyprawy:
sól morska,
pieprz ziołowyCukinie przekroiłam na pół, wydrążyłam łyżeczką - miąższ posiekałam i odstawiłam na bok.Na
oliwie zeszkliłam
cebulę (z dodatkiem odrobiny
soli morskiej), dodałam do niej garść
żurawiny oraz posiekany miąższ
cukini. Dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 10 minut. Odstawiłam z palnika i dodałam
ser ricotta oraz
przecier pomidorowy,
czosnek i
pietruszkę zieloną. Wymieszałam z
ryżem i doprawiłam
solą i
pieprzem.Wydrążone połówki
cukini wypełniłam farszem. Wstawiłam na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Podałam oczywiście z
sałatką. Tym razem zrobiłam następującą
sałatkę: mix
sałat +
czerwona papryka +
ziółka:
bazylia,
czosnek niedźwiedzi +
ocet balsamiczny +
oliwa extra vergine.