Warzywa, ich rodzaj i proporcje można dobrać dowolnie.Skład naszej sałatki jest taki:-1 kg brukselki-1/2 kg fasolki szparagowej-czerwona i żółta papryka-30 dkg pieczarek-5-6 ogórków-3-4 marchewki-3 cebuleZalewa:-9 szklanek wody-1,5 szklanki octu-3 łyżki soli-15 łyżek cukru-kilka ziaren ziela angielskiegoDo słoików po:-ząbku czosnku-szczypcie ziaren gorczycy-kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu-listku laurowymPaprykę i ogórki kroimy w spore kawałki.Marchew w słupki.Fasolkę w kawałki, cebulę w "ósemki" a pieczarki w ćwiartki.W dwóch garnkach gotujemy jednocześnie:-w jednym wodę do gotowania warzyw-w drugim zalewęDo garnka z wrzącą wodą wrzucamy marchew i fasolkę. Gotujemy 5 minut.Do garnka z wrzącą zalewą wrzucamy cebulę.Do warzyw dodajemy pieczarki i gotujemy 7 minut.W tym czasie przygotowujemy słoiki.Do garnka z warzywami dorzucamy oczyszczoną brukselkę i gotujemy 3 minuty.Warzywa przekładamy łyżką cedzakową do garnka z zalewą, dorzucamy paprykę i ogórki, doprowadzamy do wrzenia i przekładamy do słoików.Słoiki uzupełniamy zalewą i zakręcamy.Pasteryzujemy 7 minut od momentu wrzenia wody.Gotowe.Smacznego!