Wykonanie
Przy okazji meksykańskiej surówki z
kapusty z
chili i
limonką wspominałam o gulaszu, do którego ją podałam. Oto i on;) Oba przepisy pochodzą z bardzo ciekawej książki Jamiego Olivera "Jamie's America", więc to chyba wystarczająca rekomendacja! Nie jestem jego specjalnie wielką fanką, ale trzeba przyznać, że zna się na rzeczy;D Na razie wszystko, co przygotowałam według przepisów Olivera było naprawdę udane. Podobnie jest z tym gulaszem, który pochodzi z Arizony (gdzie podawany jest z
ryżem,
fasolą czy pszennymi plackami z patelni), ale bardzo przypomina również te polskie, choć jego smak jest, jak to się teraz
mówi, podkręcony przez dodatek jałowca i
rozmarynu. W sam raz na jutrzejszy niedzielny obiad.
- 1,2 kg
sarniny (z udźca),pokrojone w 2 cm kostkę- 6 łyżek
mąki-
sól,
pieprz- 2 łyżki
oliwy- 3
cebule- 3
marchewki- 3
łodygi selera naciowego- 1 1/2 łyżki
jagód jałowca- 2 łyżeczki suszonego
rozmarynurozgniecione w moździerzu- mały kawałek
masła- mały pęczek
natki pietruszki- 2 ekologiczne
kostki rosołowe- 750g
ziemniaków- 2 ząbki
czosnku1) Połowę
mąki wymieszać z
solą i
pieprzem i obtoczyć w niej
mięso.2) Rozgrzać bardzo duży garnek z grubym dnem i dodać
oliwę.3) Smażyć
mięso przez 3-4 minuty, aż będzie brązowe.4) Dodać pokrojoną
cebulę,
marchew i
seler naciowy oraz
jagody jałowca,
rozmaryn i
masło.5) Wlać kilka łyżek
wody, przykryć garnek i gotować przez kilka minut.6) Mieszać przez 5-10 minut, po czym dodać resztę
mąki,posiekane łodyżki
pietruszki i
kostki rosołowe.7) Wymieszać i dolać tyle
wody, by wszystko przykryła, nawet na kilka centymetrów.8) Zagotować i zmniejszyć ogień, dodać pokrojone w kostkę
ziemniaki i gotować z uchyloną pokrywką przez 2 godziny lub aż
mięso będzie miękkie.9) W czasie gotowania sprawdzać, czy nie potrzeba więcej
wody.10) Posiekać razem
czosnek, większość listków
pietruszki oraz 1/2 łyżeczki
pieprzu i szczyptę
soli.11) Dodać do gulaszu i wymieszać, podawać z resztą
natki.Czas przygotowania: 2 1/2 godzinyLiczba porcji: 6Kaloryczność jednej porcji: 430 kcal