Wykonanie

Zastanawiałam się, czy nazwać te warzywa zimowymi, ale
doszłam do wniosku, że mogłyby być też jesiennymi, a tak właściwie to i o innych porach roku można zrobić to danie. Z
młodych warzyw byłoby równie pyszne, ale pewnie trochę delikatniejsze. Z braku dużego wyboru na straganach, warto teraz je przygotować, bo pozwala trochę inaczej spojrzeć na zwykłe
ziemniaki,
marchew czy
buraki. Nawet
seler i
pietruszka w takiej formie smakują o wiele lepiej. Wykorzystałam też czarną
rzepę, z której można zrobić nie tylko surówkę;) Całość doprawiłam m.in.
octem balsamicznym i wędzoną
papryką, które są chyba moimi ulubionymi
przyprawami (oprócz dwudziestu innych;D) i tutaj naprawdę pasują. Z sosem na bazie
jogurtu greckiego z
miętą,
koperkiem i
natką pietruszki warzywa tworzą wyjątkowo zgrany duet i mogą być samodzielnym daniem, zdrowym i sycącym, lub świetną przystawką, zwłaszcza do
mięsa.

Pieczone warzywa korzeniowe z
sosem jogurtowo-
ziołowym- 2
marchewki- 2 duże
ziemniaki (500g)- 1
pietruszka- 2 czarne
rzepy- 1 mały
seler- 2
buraki- 1
czerwona cebula- 1 żółta
cebula- 1 łyżka
octu balsamicznego- 1 łyżka
oleju(użyłam aromatyzowanego
czosnkiem)- szczypta
soli i
pieprzu- 1 łyżeczka wędzonej
papryki- 1 łyżeczka
chili w proszkusos:- 200g
jogurtu greckiego- mały pęczek
pietruszki,
koperku i
mięty- 1/2 łyżeczki
octu balsamicznego-
sól,
pieprz- 1/4 łyżeczki
chili w proszku1) Wszystkie warzywa obrać i pokroić na cienkie plasterki.2) Wymieszać w misce z
octem balsamicznym,
olejem i
przyprawami.3) Rozłożyć równo na nasmarowanej blasze i piec w temperaturze 200 st. C przez 50-60 minut, kilka
razy mieszając całość.4) W międzyczasie przygotować sos, mieszając
jogurt z posiekanymi
ziołami i
przyprawami i podawać z nim warzywa.Czas przygotowania: 1 1/4 godzinyLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 450 kcal