Wykonanie

Barszcz czerwony. Jeden z klasyków polskiej kuchni. Towarzyszy nam niemal przy każdych rodzinnych świętach. Z reguły występuje w akompaniamencie pierogów, uszek, krokietów i innych zacnych przysmaków. Jako, że nieco ograniczyła mnie gotówka, w moim przepisie znalazł się jedynie barszcz. Muszę jednak przyznać, że wyszedł całkiem przyzwoity. Zapraszam do lektury.Potrzebujemy:300 g
żeberek6
buraków3 porcje rosołowe1
cebula3
marchewki4 ząbki
czosnku2 korzenie
pietruszkikilka
liści laurowychkilka kulek
ziela angielskiegokawałek
selerasól,
pieprz,
papryka1
czerwona cebula4
ziemniakikoperekduży garnekkilka
suszonych grzybkówPrzygotowanie:Najpierw gotujemy
mięso. Możemy dodać od razu kilka
liści laurowych oraz parę kulek
ziela angielskiego. Czekamy, aż się zagotuje i ściągamy pojawiający się na powierzchni
wody syf. Gdy
mięso przestanie już wypuszczać pianę, dorzucamy nasze warzywa. Oczywiście wcześniej je obieramy, a
cebulę nadziewamy na widelec i obsmażamy na najmniejszym palniku. W momencie, gdy jej skórka nabierze odpowiednio czarnego koloru, dołączamy ją do garnka.Teraz czekamy, aż
zrobi nam się odpowiedni
wywar. Do tego momentu postępujemy praktycznie tak samo jak z rosołem. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 2 - 2,5 h.Następnie wyciągamy warzywa i
mięso z garnka, a w zamian wrzucamy obrane
buraki. Lepiej je wcześniej głęboko ponacinać i polać delikatnie
octem - wtedy lepiej się nam wygotują. Po dodaniu
buraków, czekamy kolejną godzinę, półtorej, aż powstanie nam klarowny barszcz.Warzywa i
mięso oczywiście studzimy i kroimy na drobne kawałki, a następnie dodajemy z powrotem do zupy.Dolewamy odrobinę
octu, posypujemy
przyprawami (wedle smaku) i delikatnie mieszamy. Barszcz gotowy i bardzo smaczny.PolecamR.