ßßß
Barszcz czerwony. Jeden z klasyków polskiej kuchni. Towarzyszy nam niemal przy każdych rodzinnych świętach. Z reguły występuje w akompaniamencie pierogów, uszek, krokietów i innych zacnych przysmaków. Jako, że nieco ograniczyła mnie gotówka, w moim przepisie znalazł się jedynie barszcz. Muszę jednak przyznać, że wyszedł całkiem przyzwoity. Zapraszam do lektury.Potrzebujemy:300 g żeberek6 buraków3 porcje rosołowe1 cebula3 marchewki4 ząbki czosnku2 korzenie pietruszkikilka liści laurowychkilka kulek ziela angielskiegokawałek selerasól, pieprz, papryka1 czerwona cebula4 ziemniakikoperekduży garnekkilka suszonych grzybkówPrzygotowanie:Najpierw gotujemy mięso. Możemy dodać od razu kilka liści laurowych oraz parę kulek ziela angielskiego. Czekamy, aż się zagotuje i ściągamy pojawiający się na powierzchni wody syf. Gdy mięso przestanie już wypuszczać pianę, dorzucamy nasze warzywa. Oczywiście wcześniej je obieramy, a cebulę nadziewamy na widelec i obsmażamy na najmniejszym palniku. W momencie, gdy jej skórka nabierze odpowiednio czarnego koloru, dołączamy ją do garnka.Teraz czekamy, aż zrobi nam się odpowiedni wywar. Do tego momentu postępujemy praktycznie tak samo jak z rosołem. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 2 - 2,5 h.Następnie wyciągamy warzywa i mięso z garnka, a w zamian wrzucamy obrane buraki. Lepiej je wcześniej głęboko ponacinać i polać delikatnie octem - wtedy lepiej się nam wygotują. Po dodaniu buraków, czekamy kolejną godzinę, półtorej, aż powstanie nam klarowny barszcz.Warzywa i mięso oczywiście studzimy i kroimy na drobne kawałki, a następnie dodajemy z powrotem do zupy.Dolewamy odrobinę octu, posypujemy przyprawami (wedle smaku) i delikatnie mieszamy. Barszcz gotowy i bardzo smaczny.PolecamR.