ßßß
Przepyszna zupa - krem z cukini, którą pokochacie od pierwszej łyżki:) Ugotowana na warzywnym bulionie i zagęszczona śmietankowym serkiem topionym. Cudowna, kremowa konsystencja, piekny kolor i lekko słodki smak to główne zalety tej zupy. Choć jest sycąca i treściwa, ciężko poprzestać na jednej miseczce:) Możecie podać ją z chrupiącymi groszkami ptysiowymi (dostępne w każdym markecie, ja kupuję w Lidlu), ale świetnie nadaje się tu również opieczona na pataleni lub w tosterze bagietka bądź malutkie czosnkowe grzaneczki. Spróbujcie koniecznie, bardzo polecam!SKŁADNIKI NA BULION WARZYWNY:1-1,2 l wody2 średnie marchewki4 małe lub 2 średnie ziemniaki10 cm-owy kawałek pora2 cienkie gałązki selera naciowego lub 0,5 małego selera w korzeniu2 liście laurowe5 ziarenek ziela angielskiegoSKŁADNIKI NA ZUPĘ:4 średnie cukinie1 średnia cebula3 ząbki czosnku2 serki topione o smaku śmietankowym (2 x 100 g)5 łyżek oliwy z oliwekszczypta gałki muszkatołowejsólświeżo zmielony czarny pieprzDODATKOWO:groszki ptysiowe lub grzanki pokrojone w kosteczkęWYKONANIE:BULION WARZYWNY:Warzywa umyj i obierz. Do garnka wlej wodę, wrzuć por, pokrojoną w 3-4 cm kawałki marchewkę, pokrojone w kostkę ziemniaki, przekrojone na pół gałązki selera naciowego lub seler w korzeniu pokrojony w większą kostkę, liście laurowe i ziele angielskie. Przykryj garnek pokrywką i gotuj bulion na średnim ogniu przez około 25 min, aż warzywa zmiękną.ZUPA:Cukinie dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je w większą kostkę (2-3 cm).Cebulę poszatkuj w drobną kostkę.Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć na nią cukinię wraz z cebulą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posól wszystko (około 1 łyżeczka soli). Podsmaż warzywa do miękkości, ale żeby sie nie rozpadały, raczej by były al dente. Zajmie to około 5-7 minut.Do blendera lub misy malaksera przełóż warzywa z bulionu (wyjmij tylko wcześniej liśćie laurowe i ziele angielskie!), serki topione oraz podsmażoną cukinie z cebulą i zmiksuj na gładką masę. Następnie przelej ją z powrotem do bulionu i wymieszaj całość dokładnie łyżką.Dodaj gałkę muszkatolową, dosól i dopieprz do smaku.Zupę podawaj z groszkami ptysiowymi lub grzankami pokrojonym w kosteczkę albo ze zrumienioną na patelni bagietką. Gotowe! Smacznego!