Wykonanie

Przepyszna zupa - krem z
cukini, którą pokochacie od pierwszej łyżki:) Ugotowana na
warzywnym bulionie i zagęszczona
śmietankowym serkiem topionym. Cudowna, kremowa konsystencja, piekny kolor i lekko słodki smak to główne zalety tej zupy. Choć jest sycąca i treściwa, ciężko poprzestać na jednej miseczce:) Możecie podać ją z chrupiącymi
groszkami ptysiowymi (dostępne w każdym markecie, ja kupuję w Lidlu), ale świetnie nadaje się tu również opieczona na pataleni lub w tosterze
bagietka bądź malutkie
czosnkowe grzaneczki. Spróbujcie koniecznie, bardzo polecam!SKŁADNIKI NA
BULION WARZYWNY:1-1,2 l
wody2 średnie
marchewki4 małe lub 2 średnie
ziemniaki10 cm-owy kawałek
pora2 cienkie gałązki
selera naciowego lub 0,5 małego
selera w korzeniu2
liście laurowe5 ziarenek
ziela angielskiegoSKŁADNIKI NA ZUPĘ:4 średnie
cukinie1 średnia
cebula3 ząbki
czosnku2
serki topione o smaku
śmietankowym (2 x 100 g)5 łyżek
oliwy z oliwekszczypta
gałki muszkatołowejsólświeżo zmielony
czarny pieprzDODATKOWO:
groszki ptysiowe lub grzanki pokrojone w kosteczkęWYKONANIE:
BULION WARZYWNY:Warzywa umyj i obierz. Do garnka wlej
wodę, wrzuć
por, pokrojoną w 3-4 cm kawałki
marchewkę, pokrojone w kostkę
ziemniaki, przekrojone na pół gałązki
selera naciowego lub
seler w korzeniu pokrojony w większą kostkę,
liście laurowe i
ziele angielskie. Przykryj garnek pokrywką i gotuj
bulion na średnim ogniu przez około 25 min, aż warzywa zmiękną.ZUPA:
Cukinie dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je w większą kostkę (2-3 cm).
Cebulę poszatkuj w drobną kostkę.Na patelni rozgrzej
oliwę z oliwek i wrzuć na nią
cukinię wraz z
cebulą i
czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Posól wszystko (około 1 łyżeczka
soli). Podsmaż warzywa do miękkości, ale żeby sie nie rozpadały, raczej by były al dente. Zajmie to około 5-7 minut.Do blendera lub misy malaksera przełóż warzywa z
bulionu (wyjmij tylko wcześniej
liśćie laurowe i
ziele angielskie!),
serki topione oraz podsmażoną
cukinie z
cebulą i zmiksuj na gładką masę. Następnie przelej ją z powrotem do
bulionu i wymieszaj całość dokładnie łyżką.Dodaj
gałkę muszkatolową, dosól i dopieprz do smaku.Zupę podawaj z
groszkami ptysiowymi lub grzankami pokrojonym w kosteczkę albo ze zrumienioną na patelni
bagietką. Gotowe! Smacznego!