Wykonanie
Kolejna zupa z cyklu zup zimowych. Też z tego samego miejsca - dzieci są ważne . Tym razem nic z przepisem nie kombinowałam, oprócz tego, że nie dodałam
kozieradki, bo jej w domu nie miałam.Jaka zupa wyszła?Delikatna w smaku. Ale nie "bez smaku". Jak się przemieli to nawet można powiedzieć "jedwabista". Moim maluchom tak smakowała wersja "krem", że z tej porcji co tu jest podana najadły się tylko 3 osoby... Ale myślę, ze i na 4 powinna normalnie wystarczyć.Wersja zmiksowana jest rzeczywiście delikatnym, jedwabistym kremem.A wersja nie-krem - smakuje jak delikatna zupa jarzynowa.. jakoś tak.. ;)

Składniki :
oliwa1
cebulaszczypta
gałki muszkatołowejok. 1 l
wodynatka pietruszkiszczypta
kozieradki1 łodyga
seelera naciowego5 łyżek
ryżu4 małe
ziemniaki1 mała
marchewka1 mała
pietruszka1 duży
por3
liście laurowe3 ziarna
ziela angielskiegosól do smaku (dałam ok. 1 łyżeczki)
natka pietruszkiWykonanie :Do garnka wrzucamy wszytko w kolejności wymienionej w składnikach (dlatego tak dziwnie są napisane).Czyli tak:Do garnka wlewamy
oliwę, podgrzewamy, wrzucamy pokrojoną drobno
cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy gałkę i zalewamy ciepłą
wodą. Po chwili dodajemy
natkę pietruski,
kozieradkę,
ryż,
ziemniaki i
marchewkę pokrojone w kostkę.
Pietruszkę i
seler w całości - by dało sie później wyjąć (można tez pokroić i zostawić - ja
pietruszkę zostawiłam w zupie). Na koniec dodajemy drobno pokrojony
por,
liście laurowe,
ziele angielskie i
sól. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, należy teraz dodać do niej jeszcze trochę ciepłej
wody.Zupa gotuje się ok. 30 minut na małym ogniu - aż
ryż będzie naprawdę
mięki.Na koniec można zupę przetrzećAle nie trzeba :) Polecam posypać
natką pietruszki - dla pięknego efektu i smaku.Polecam wersję zupa - krem. Ma prawdziwie kermową konsystencję.

Wydrukuj przepis