ßßß Cookit - przepis na Zupa z porów delikatna

Zupa z porów delikatna

nazwa

Wykonanie

Kolejna zupa z cyklu zup zimowych. Też z tego samego miejsca - dzieci są ważne . Tym razem nic z przepisem nie kombinowałam, oprócz tego, że nie dodałam kozieradki, bo jej w domu nie miałam.
Jaka zupa wyszła?
Delikatna w smaku. Ale nie "bez smaku". Jak się przemieli to nawet można powiedzieć "jedwabista". Moim maluchom tak smakowała wersja "krem", że z tej porcji co tu jest podana najadły się tylko 3 osoby... Ale myślę, ze i na 4 powinna normalnie wystarczyć.
Wersja zmiksowana jest rzeczywiście delikatnym, jedwabistym kremem.
A wersja nie-krem - smakuje jak delikatna zupa jarzynowa.. jakoś tak.. ;)
Składniki :
oliwa
1 cebula
szczypta gałki muszkatołowej
ok. 1 l wody
natka pietruszki
szczypta kozieradki
1 łodyga seelera naciowego
5 łyżek ryżu
4 małe ziemniaki
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
1 duży por
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól do smaku (dałam ok. 1 łyżeczki)
natka pietruszki
Wykonanie :
Do garnka wrzucamy wszytko w kolejności wymienionej w składnikach (dlatego tak dziwnie są napisane).
Czyli tak:
Do garnka wlewamy oliwę, podgrzewamy, wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy gałkę i zalewamy ciepłą wodą. Po chwili dodajemy natkę pietruski, kozieradkę, ryż, ziemniaki i marchewkę pokrojone w kostkę. Pietruszkę i seler w całości - by dało sie później wyjąć (można tez pokroić i zostawić - ja pietruszkę zostawiłam w zupie). Na koniec dodajemy drobno pokrojony por, liście laurowe, ziele angielskie i sól. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, należy teraz dodać do niej jeszcze trochę ciepłej wody.
Zupa gotuje się ok. 30 minut na małym ogniu - aż ryż będzie naprawdę mięki.
Na koniec można zupę przetrzećAle nie trzeba :) Polecam posypać natką pietruszki - dla pięknego efektu i smaku.
Polecam wersję zupa - krem. Ma prawdziwie kermową konsystencję.
Wydrukuj przepis
Źródło:http://taka-babska-proba.blogspot.com/2014/02/zupa-z-porow-delikatna.html