ßßß


To bardzo pyszna, pożywna, ale lekka i rozgrzewająca zupka. Robię również zupę z zielonej soczewicy, dzisiaj padło na czerwoną czy też jak niektórzy nazywają ją pomarańczową.Doprawiona jest kminem rzymskim, który często dodaje się do potraw z soczewicy i który nadaje jej wyjątkowy smak. Przygotowanie jej zajmuje 20 minut.Składniki:1 szklanka czerwonej soczewicy2 szalotki2 ząbki czosnku2 łyżki oliwy z oliwek200 ml mleka kokosowegook. 1 , 5 l wrzątku1 marchewka1 pietruszkakawałek seleraduży pęczek świeżej natki pietruszkisok z 1 limonki lub cytryny2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki1/2 łyżeczki p ieprzu cayenne1 cm papryczki chilli (dla odważnych można dodać więcej)1 cm świeżego imbiru1/2 łyżeczki imbiru mielonego1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiegoodrobina kolendry rozdrobnionej w moździerzusól, pieprz, sos sojowy jasny, cukier - wszystkie te przyprawy do smaku, oraz szczypta lubczykuPrzygotowanie:Oliwę wlewamy do garnka, dodajemy pokrojone szalotki, czosnek i pokrojoną drobno papryczkę chilli, chwilkę podsmażamy. Wlewamy wrzątek, dodajemy pokrojoną na mniejsze części marchewkę, pietruszkę i seler, wrzucamy opłukaną soczewicę, wlewamy mleko kokosowe, mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy aż soczewica będzie miękka, a zupa zgęstnieje. Dodajemy przyprawy (paprykę, pieprz cayenne, imbir mielony, kmin rzymski, kolendrę, lubczyk), pokrojony drobno imbir, nać pietruszki. Zupa w smaku musi być wyrazista, nie może być mdła. Na koniec dodajemy sok z cytryny lub limonki i całość blendujemy. Dekorujemy natką pietruszki. Pycha!