Wykonanie



To bardzo pyszna, pożywna, ale lekka i rozgrzewająca zupka. Robię również zupę z
zielonej soczewicy, dzisiaj padło na czerwoną czy też jak niektórzy nazywają ją
pomarańczową.Doprawiona jest
kminem rzymskim, który często dodaje się do potraw z
soczewicy i który nadaje jej wyjątkowy smak. Przygotowanie jej zajmuje 20 minut.Składniki:1 szklanka
czerwonej soczewicy2
szalotki2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwek200 ml
mleka kokosowegook. 1 , 5 l wrzątku1
marchewka1
pietruszkakawałek
seleraduży pęczek świeżej
natki pietruszkisok z 1
limonki lub
cytryny2 łyżeczki słodkiej mielonej
papryki1/2 łyżeczki p
ieprzu cayenne1 cm
papryczki chilli (dla odważnych można dodać więcej)1 cm świeżego
imbiru1/2 łyżeczki
imbiru mielonego1 i 1/2 łyżeczki
kminu rzymskiegoodrobina
kolendry rozdrobnionej w moździerzu
sól,
pieprz,
sos sojowy jasny,
cukier - wszystkie te
przyprawy do smaku, oraz szczypta
lubczykuPrzygotowanie:
Oliwę wlewamy do garnka, dodajemy pokrojone
szalotki,
czosnek i pokrojoną drobno
papryczkę chilli, chwilkę podsmażamy. Wlewamy wrzątek, dodajemy pokrojoną na mniejsze części
marchewkę,
pietruszkę i
seler, wrzucamy opłukaną
soczewicę, wlewamy
mleko kokosowe, mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy aż
soczewica będzie miękka, a zupa zgęstnieje. Dodajemy
przyprawy (
paprykę,
pieprz cayenne,
imbir mielony,
kmin rzymski,
kolendrę,
lubczyk), pokrojony drobno
imbir, nać
pietruszki. Zupa w smaku musi być wyrazista, nie może być mdła. Na koniec dodajemy
sok z cytryny lub
limonki i całość blendujemy. Dekorujemy
natką pietruszki. Pycha!