Wykonanie
            Rewelacyjny keks ze strony Kwestia Smaku.Składniki:
Bakalie (przykładowo, można modyfikować): 1 szklanka 
rodzynek, 1 szklanka 
suszonej żurawiny, 10 suszonych 
śliwek, pokrojonych w kosteczkę, 1/2 szklanki 
wiórków kokosowych, 1/2 szklanki 
płatków migdałów, pokruszonych, 3 łyżki kandyzowanej 
skórki pomarańczowej, 50 - 100 g drobno posiekanej ciemnej 
czekoladyDo namoczenia 
bakalii : 2/3 szklanki 
brandy lub 2/3 szklanki (łącznie) 
brandy, 
likieru pomarańczowego i grappy. Ja dałam 2/3 szklanki 
soku pomarańczowego z dodatkiem 
brandy.Dodatki:3 łyżki 
dżemu pomarańczowego (można zastąpić 
ananasowym lub 
brzoskwiniowym) - ja wzięłam 
ananasowy, 2 łyżki 
miodu, 1/2 łyżeczki zmielonego 
cynamonu lub 
przyprawy piernikowej, 1 
cukier wanilinowy (16 g) lub 2 łyżeczki ekstraktu 
waniliowegooraz: 2 szklanki 
mąki razowej, 1 i 1/2 szklanki 
płatków owsianych (użyłam błyskawicznych), 1/2 szklanki 
cukru (użyłam ciemnego), 2 płaskie łyżeczki 
sody, 3 
jajka, 100 g 
masła (roztopionego) lub 50 g 
masła i 50 g 
oliwy extra verginePrzygotowanie:Najpierw przygotować 
bakalie: do garnka wlać 
alkohol i/lub 
sok pomarańczowy, podgrzać. Gdy będzie gorący odstawić z ognia, dodać wszystkie 
bakalie oprócz 
czekolady, wymieszać i odstawić na pół godziny do nasączenia, w międzyczasie przemieszać i docisnąć. Dodać dodatki: 
dżem pomarańczowy, 
miód, 
cynamon, 
wanilię, wymieszać. Dodać 
czekoladę i odstawić. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę keksową o wymiarach około 9 cm x 27 cm (mierzoną po dnie) o wysokości 8 cm posmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia. Do dużej miski wsypać 
mąkę, 
płatki owsiane, 
cukier, 
sodę i wymieszać. 
Jajka roztrzepać i wymieszać z roztopionym 
masłem, następnie wlać do 
bakalii i wymieszać. Wszystko dodać do miski z sypkimi składnikami i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika (na kratkę, do środkowej części). Piec przez 40 - 45 minut. Wyjąć, dokładnie ostudzić. Trzymać zawinięty w folię aluminiową, można zamrozić pokrojony na plastry lub w całości.W oryginalnym przepisie jest jeszcze propozycja polewy z 
białej czekolady, ale ja to pominęłam. Keks trzeba bardzo dobrze ostudzić, bo lubi się zapaść, więc najlepiej potrzymać go całą noc.Pierwszy raz robiłam ściśle wg przepisu, następnym razem dodam mniej 
cukru albo wcale, bo jak dla mnie ciasto wyszło za słodkie. 
Słodycz dają mu i 
bakalie i 
miód i 
dżem.