Wykonanie
Rewelacyjny keks ze strony Kwestia Smaku.Składniki:
Bakalie (przykładowo, można modyfikować): 1 szklanka
rodzynek, 1 szklanka
suszonej żurawiny, 10 suszonych
śliwek, pokrojonych w kosteczkę, 1/2 szklanki
wiórków kokosowych, 1/2 szklanki
płatków migdałów, pokruszonych, 3 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej, 50 - 100 g drobno posiekanej ciemnej
czekoladyDo namoczenia
bakalii : 2/3 szklanki
brandy lub 2/3 szklanki (łącznie)
brandy,
likieru pomarańczowego i grappy. Ja dałam 2/3 szklanki
soku pomarańczowego z dodatkiem
brandy.Dodatki:3 łyżki
dżemu pomarańczowego (można zastąpić
ananasowym lub
brzoskwiniowym) - ja wzięłam
ananasowy, 2 łyżki
miodu, 1/2 łyżeczki zmielonego
cynamonu lub
przyprawy piernikowej, 1
cukier wanilinowy (16 g) lub 2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegooraz: 2 szklanki
mąki razowej, 1 i 1/2 szklanki
płatków owsianych (użyłam błyskawicznych), 1/2 szklanki
cukru (użyłam ciemnego), 2 płaskie łyżeczki
sody, 3
jajka, 100 g
masła (roztopionego) lub 50 g
masła i 50 g
oliwy extra verginePrzygotowanie:Najpierw przygotować
bakalie: do garnka wlać
alkohol i/lub
sok pomarańczowy, podgrzać. Gdy będzie gorący odstawić z ognia, dodać wszystkie
bakalie oprócz
czekolady, wymieszać i odstawić na pół godziny do nasączenia, w międzyczasie przemieszać i docisnąć. Dodać dodatki:
dżem pomarańczowy,
miód,
cynamon,
wanilię, wymieszać. Dodać
czekoladę i odstawić. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę keksową o wymiarach około 9 cm x 27 cm (mierzoną po dnie) o wysokości 8 cm posmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia. Do dużej miski wsypać
mąkę,
płatki owsiane,
cukier,
sodę i wymieszać.
Jajka roztrzepać i wymieszać z roztopionym
masłem, następnie wlać do
bakalii i wymieszać. Wszystko dodać do miski z sypkimi składnikami i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika (na kratkę, do środkowej części). Piec przez 40 - 45 minut. Wyjąć, dokładnie ostudzić. Trzymać zawinięty w folię aluminiową, można zamrozić pokrojony na plastry lub w całości.W oryginalnym przepisie jest jeszcze propozycja polewy z
białej czekolady, ale ja to pominęłam. Keks trzeba bardzo dobrze ostudzić, bo lubi się zapaść, więc najlepiej potrzymać go całą noc.Pierwszy raz robiłam ściśle wg przepisu, następnym razem dodam mniej
cukru albo wcale, bo jak dla mnie ciasto wyszło za słodkie.
Słodycz dają mu i
bakalie i
miód i
dżem.