Wykonanie
Po świątecznym i noworocznym przejedzeniu przyszedł czas na coś "lżejszego". Lżejszego w cudzysłowie, bo gdyby nie
ser - to byłoby całkiem nawet dietetyczne. No ale czas czyszczenia lodówki przed noworocznym postanowieniem rozpoczęcia zdrowszego odżywiania sprzyja dodawaniu wszystkiego do potraw, co pozostało w lodówce :)

Składniki:-
cukinia-
papryka- 1 duża
marchew- 2 mięsiste
pomidory-
oliwa-
zioła wg uznania; u mnie: cząber,
rozmaryn,
tymianek,
oregano,
czosnekWarzywa myjemy.
Marchew obieramy i kroimy na słupki. Z
papryki wyciągamy gniazdo nasienne i kroimy w dosyć spore kawałki.
Pomidory kroimy w grubsze plastry bądź w ósemki.
Cukinię kroimy w plastry.Tak przygotowane warzywa wsypujemy do miski, dodajemy około 2-3 łyżek
oliwy i ulubione
zioła. Mieszamy i wysypujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.Posypka z
parmezanu:- około pół szklanki tartego
parmezanu- łyżka
oliwy- garść
otrąb pszennych- mieszanka
ziaren słonecznika,
płatków chili,
siemienia lnianego,
sezamu,
pietruszki i
czosnku - około 3 łyżek czubatych - taka mieszanka http://sklep.ziarenkowo.com/img/p/1/8/18-thickbox_default.jpg- około 80 g gorgonzoliWszystkie składniki ze sobą wymieszać i posypujemy ułożone na blaszce warzywa.Na wierz posypujemy posiekaną gorgonzolą.Całość pieczemy około 30 minut w temperaturze 190 stopni C.


Do warzyw świetnie pasuje następujący sos:- łyżka
majonezu- łyżka
miodu- łyżeczka
musztardy francuskiejWszystkie składniki ze sobą mieszamy i
volia!SMACZNEGO!!!