Wykonanie
Coffee
cake

Składniki.20 dag
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
kakao10 dag
cukru2
jajka1 łyżka
miodu płynnego150 ml
oleju słonecznikowego150 ml
mlekaKrem.3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej1 łyżka
wody wrzącej1 łyżka
spirytusu500 ml
śmietany kremówki1 łyżka
cukru pudru2 szt.
śmietan-fix
Dekoracja.1
wafel5 dag
czekoladyWykonanie.Do miski przesiać
mąkę z proszkiem, dodać
cukier,
jajka,
olej,
mleko i wymieszać, ubić łyżką na gładką masę.Ciasto przełożyć do 3 foremek-18 cm lub jak ja, do dwóch 24 cm cienko wysmarowanych tłuszczem.Piec w temp.180 stopni, 35 minut. Zostawić w foremkach 5 minut, a następnie przenieść na kratkę.Krem.
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać
spirytus.
Śmietanę ubić z
cukrem i zagęstnikiem ,dolać
kawę, wymieszać.Krążki ciasta nasączyć ponczem z
herbaty,
cukru i
soku z cytryny, przełożyć kremem
kawowym.Dekoracja.
Czekoladę stopić z łyżką
śmietanki.
Wafel pokroić w trójkąty, posmarować
czekoladą i ułożyć dekoracyjnie na wierzchu
tortu.