Wykonanie
Warming soup for autumnJesienna , rozgrzewająca zupa
jabłkowaSkładniki.1
seler mały2
jabłka winne1/2
cytryny-sok1 porcja
włoszczyzny2 łyżki
masła100 ml
śmietany 18%sól,
pieprzgałka muszkatołowa1 łyżeczka
imbir świeży
natka pietruszkiWykonanie.Z
włoszczyzny,
ziela angielskiego i
listka laurowego ugotować esencjonalny
wywar.
Jabłka i
seler obrać, zetrzeć na tarce na łezkach i skropić
cytryną.
Masło stopić w rondlu , dodać starte
jabłka i
seler, dusić 10 minut. Mieszać, aby masa się nie przypaliła.Zalać
wywarem z
włoszczyzny ,dodać
imbir,
gałkę muszkatołową i gotować na małym ogniu jeszcze 15 minut. Doprawić do smaku
cytryną,
solą i
pieprzem. Dolać
śmietanę i posypać
natką pietruszki.Żurek z leśnymi
grzybamiSkładniki50 dag
grzyby leśne30 dag
kiełbasa biała10 dag
szynka wiejska wędzona2
cebule5 ząbków
czosnku250 ml zakwas
żurku200 ml
śmietana 18%2 łyżki
natka pietruszki1,5 l
bulion drobiowy2
liść laurowy5 ziaren
ziele angielskiesólpieprzmajeranekmasłoolej do smażeniaWykonanieDo
bulionu dodać
liście laurowe i
ziele angielskie i ugotować
białą kiełbasę. Wyjąć i pokroić w plasterki.
Czosnek,
cebulę i
szynkę wędzoną pokroić w kostkę i przesmażyć na
maśle z dodatkiem
oleju, w trakcie smażenia dołożyć pokrojoną
białą kiełbasę. Całość dodać do gotującego sie na małym ogniu
bulionu. Chwilę pogotować, dodać zakwas.
Grzyby leśne pokroić na dosyć duże kawałki, przesmażyć na
maśle z
oliwą, posolić, oprószyć świeżo zmielonym
pieprzem i dodać do gotującej się zupy. Gotujący się żurek doprawić do smaku,
majerankiem i
pieprzem.
Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami zupy i połączyć z
żurkiem. Doprowadzić do zagotowania, ale ze
śmietaną już nie gotować. Na koniec dodać
natkę pietruszki.