ßßß Cookit - przepis na Żurek z białą kiełbasą i grzybami leśnymi/pieczarkami

Żurek z białą kiełbasą i grzybami leśnymi/pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Składniki:
0,5 kg surowej białej kiełbasy
4 jajka
30 dkg grzybów leśnych/pieczarek
400 ml koncentratu Żurku Śląskiego
100 g śmietany 18%
1 kostka bulionu grzybowego
mała cebula
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
majeranek
1 liść laurowy
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo i wystudzić. Grzyby leśne/pieczarki umyć i pokroić w ćwiartki. Podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy. Zagotować ok. 2 litry wody, dodać białą kiełbasę. Gotować ok. 15 minut. Następnie dodać grzyby leśne/pieczarki oraz w/w przyprawy, gotować ok. 15 minut. Na koniec dodać koncentrat żurku i śmietanę, całość gotować 10 minut. Jajka obrać i podzielić na ćwiartki a kiełbasę pokroić w grubsze krążki. Na talerz położyć pokrojone jajko wraz z kiełbasą i zalać ugotowanym żurkiem.
Smacznego!
Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila [email protected] . Umieszczę je na blogu pod przepisem.
Źródło:http://pieknulka.blogspot.com/2015/03/zurek-z-biaa-kiebasa-i-grzybami.html