Wykonanie
Wątróbka z
jabłkami i
cebulą już sama w sobie - dla amatorów tego typu
podrobów jest smaczna. Można na takim zestawie poprzestać (ewentualnie wzbogacić go o suszony, roztarty w dłoniach,
majeranek) - bez dodatkowego sosu
cytrusowego, jednak zachęcam do przygotowania go - to ciekawe połączenie. Aby
wątróbka po usmażeniu była miękka, trzeba pamiętać, by nie solić jej przed smażeniem, a już po. Potrawa pojawia się na blogu dziś w związku z corocznym Dniem
Jabłka, organizowanym przez Tatter .Składniki [dla 2 osób]:1 duże
jabłko1 łyżka
masła (30g) + 1 łyżka
olejusól,
pieprz1 średniej wielkości
cebula cukrowakurki:270g
kurek1 łyżka
masła (30g) + 1 łyżka
oleju2-3 łyżki posiekanej
natki pietruszkisól,
pieprz1/2 małej
cebulisos grapefruitowy:sok wyciśnięty z 1 czerwonego grapefruita (ok. 200ml)sok wyciśnięty z 1/2
cytrynysól1 cm kawałek
imbiru1 łyżka
masła sklarowanego (albo 1/2 łyżki
masła i 1/2 łyżki
oleju)Wykonanie:
Wątróbka:
jabłko umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne (ja nie obieram ze skórki=błonnik), pokroić na 2-3 mm plasterki.
Wątróbkę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, popieprzyć.
Cebulę obrać, pokroić w półtalarki lub w kostkę.Na patelni rozgrzać
masło, wrzucić
cebulę i nieco podsmażyć, aż odrobinę zmięknie. Dodać
wątróbkę i
jabłka.
Wątróbkę przesmażyć z każdej ze stron. Przykryć patelnię pokrywką - poddusić żeby zmiękła w środku.
Kurki:
kurki oczyścić, jeśli trzeba, to lekko przepłukać (
kurki bardzo chłoną
wodę).
Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Na rozgrzane
masło wrzucić
cebulę, a po 3-4 minutach
kurki, usmażyć do miękkości mieszając od czas do czasu. Doprawić
solą i
pieprzem. Posypać obficie posiekaną
natką pietruszki.Sos:Obrany
imbir bardzo drobno posiekać. Połączyć wszystkie składniki sosu, oprócz
soli i gotować aż do zredukowania o połowę - sos wówczas zgęstnieje. Doprawić
solą. Uwaga: z tej proporcji składników sosu starczyło na 3 -4 porcje, więc nie pozostaje nic innego jak powtórzyć
wątróbkę, albo wykorzystać go do polania innego
mięsa.
Jeśli podamy danie na świeżych liściach
szpinaku, to dostarczymy sobie (wraz z
wątróbką i
natką pietruszki) dużą dawkę żelaza.Inne opcje przygotowania
wątróbki:
wątróbka z
jabłkami,
cebulą i
majerankiem, podawana na sałacie [ja sobie daruję
ziemniaki w jadłospisie przez 350-360 dni w roku]
wątróbka podawana z
sosem malinowym