ßßß Cookit - przepis na Wątróbka z indyka z jabłkami i sosem grapefruitowym

Wątróbka z indyka z jabłkami i sosem grapefruitowym

nazwa

Wykonanie

Wątróbka z jabłkami i cebulą już sama w sobie - dla amatorów tego typu podrobów jest smaczna. Można na takim zestawie poprzestać (ewentualnie wzbogacić go o suszony, roztarty w dłoniach, majeranek) - bez dodatkowego sosu cytrusowego, jednak zachęcam do przygotowania go - to ciekawe połączenie. Aby wątróbka po usmażeniu była miękka, trzeba pamiętać, by nie solić jej przed smażeniem, a już po. Potrawa pojawia się na blogu dziś w związku z corocznym Dniem Jabłka, organizowanym przez Tatter .
Składniki [dla 2 osób]:
1 duże jabłko
1 łyżka masła (30g) + 1 łyżka oleju
sól, pieprz
1 średniej wielkości cebula cukrowa
kurki:
270g kurek
1 łyżka masła (30g) + 1 łyżka oleju
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
1/2 małej cebuli
sos grapefruitowy:
sok wyciśnięty z 1 czerwonego grapefruita (ok. 200ml)
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
sól
1 cm kawałek imbiru
1 łyżka masła sklarowanego (albo 1/2 łyżki masła i 1/2 łyżki oleju)
Wykonanie:
Wątróbka:
jabłko umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne (ja nie obieram ze skórki=błonnik), pokroić na 2-3 mm plasterki. Wątróbkę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, popieprzyć.
Cebulę obrać, pokroić w półtalarki lub w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i nieco podsmażyć, aż odrobinę zmięknie. Dodać wątróbkę i jabłka. Wątróbkę przesmażyć z każdej ze stron. Przykryć patelnię pokrywką - poddusić żeby zmiękła w środku.
Kurki:
kurki oczyścić, jeśli trzeba, to lekko przepłukać (kurki bardzo chłoną wodę). Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Na rozgrzane masło wrzucić cebulę, a po 3-4 minutach kurki, usmażyć do miękkości mieszając od czas do czasu. Doprawić solą i pieprzem. Posypać obficie posiekaną natką pietruszki.
Sos:
Obrany imbir bardzo drobno posiekać. Połączyć wszystkie składniki sosu, oprócz soli i gotować aż do zredukowania o połowę - sos wówczas zgęstnieje. Doprawić solą. Uwaga: z tej proporcji składników sosu starczyło na 3 -4 porcje, więc nie pozostaje nic innego jak powtórzyć wątróbkę, albo wykorzystać go do polania innego mięsa.
Jeśli podamy danie na świeżych liściach szpinaku, to dostarczymy sobie (wraz z wątróbką i natką pietruszki) dużą dawkę żelaza.
Inne opcje przygotowania wątróbki:
wątróbka z jabłkami, cebulą i majerankiem, podawana na sałacie [ja sobie daruję ziemniaki w jadłospisie przez 350-360 dni w roku]
wątróbka podawana z sosem malinowym
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2011/09/watrobka-z-indyka-z-jabkami-i-sosem.html