ßßß Cookit - przepis na Muffinki z jabłkami i węgierkami

Muffinki z jabłkami i węgierkami

nazwa

Wykonanie

Muffins with apples and plums
Składniki.
260 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 g cukru
szczypta soli
120 ml oleju
2 jajka
1 łyżka miodu wielokwiatowego
120 ml jogurtu naturalnego
2 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru brązowego
Wykonanie.
Obrane jabłka pokroić w kostkę, skropić cytryną i posypać łyżeczką cukru.
Wymieszać przesianą mąkę z proszkiem, cukrem i szczyptą soli.
Dodać wymieszane ze sobą składniki mokre: olej, jogurt, jajka i miód i dodać do suchych składników. Wymieszać łyżką.
Ciasto nałożyć do papilotek i wcisnąć kawałki jabłka.
Wierzch posypać cynamonem wymieszanym z cukrem.
Piec 20 min w temperaturze 190 stop. do zrumienienia.
Bardzo szybki wypiek, miękki i wilgotny.
Jesienne muffiny z węgierkami.
Składniki.
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku
170 g cukru
1 łyżeczka miodu lipowego
120 ml śmietany 18%
2 jajka
30 dag śliwek węgierek
1 łyżka cukru
2 łyżki migdałów w płatkach
Wykonanie.
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać.
Dodać wymieszane ze śmietaną , jajka i miód lipowy. Wszystko wymieszać łyżką. Ciasto powinno być gęste.
Śliwki pokroić na ćwiartki i te na połowę ,dodać do ciasta i wymieszać.
Nałożyć do papilotek, posypać płatkami migdałowymi i cukrem białym.
Piec 20 minut w temp.190-200 stopni.
Źródło:http://edicook.blogspot.com/2014/09/muffinki-z-jabkami-i-wegierkami.html