Wykonanie
            
Kiedy zobaczyłam ciasto 
migdałowo-
serowe w "Kulinarnych podróżach" nie mogłam zbyt długo na nie czekać. Ciasto z 
serkiem wiejskim? I, w dodatku, to nie jest sernik?Bardzo w moim guście. I, jakby tego było jeszcze mało, jest to chyba najtańsze ciasto w tym roku. Wydaję mi się, że tylko 
drożdżowe jest bardziej oszczędne.Zachęceni? Przedstawiam Wam placek z 
migdałami i 
serkiem wiejskim. Faszerowany 
jabłkami duszonymi z 
miodem i 
cynamonem.

Składniki na formę o średnicy 25cm:100g całych 
migdałów100g 
mąki pszennejszczypta 
proszku do pieczenia300g 
serka wiejskiego (u mnie 2,5% tłuszczu)2 łyżki 
śmietany 18% tłuszczu2 
jajka3 łyżki 
cukru (można dodać więcej)
Migdały zmielić w blenderze (niezbyt dokładnie). 
Mąkę, w duże misce wymieszać z 
proszkiem do pieczenia. Dodać do niej 
migdały i dobrze wymieszać. Wszystkie inne składniki dodać do 
mąki i wymieszać.*Odstawić ciasto pod przykryciem na 10 minut i, w międzyczasie, poddusić 
jabłka:250g obranych, pokrojonych w kostkę 
jabłek (około 2 średnich 
jabłek)1/2 obranego 
jabłka pokrojonego na plasterki1 łyżeczka 
miodu1/2 łyżeczki 
cynamonukilka 
migdałówPatelnię dobrze rozgrzać, wlać na nią 
miód, wymieszać z 
cynamonem, dodać pokrojone 
jabłka, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 5 minutFormę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wylać 2/3 ciasta, na środku położyć 
jabłka (tak, te z patelni). resztę ciasta wylać łyżką, zaczynając od brzegu formy.
Jabłka w plasterkach rozłożyć na cieście, 
migdały posiekać i posypać nimi ciasto.Piec przez 40 minut w 185–190 C.*Zrobiłam to trzepaczką do 
jajek, niezbyt dokładnie. Jeżeli mieszacie składniki mikserem, nie 
róbcie tego zbyt długo, ani na wysokich obrotach.
