Wykonanie
Bucatini with chayote and mint sauce.

Bucatini, znany również jako perciatelli, to spaghetti z dziurką.

Składniki.2
piersi z kurczaka1 garść
makaron bucatini2 ząbki
czosnku2 łyżki
natka pietruszkiprzyprawa do dań Kucharek
pieprz0,5 łyżeczki
papryka słodka10 dag
mozzarella biała starta
oliwa z oliwekSos
miętowy.zdeglasowany smak z upieczonej roladki100 ml
śmietana 36%1 łyżeczka sosu
miętowegoew. 2 łyżeczki posiekanej drobno
miętyWykonanie .
Piersi z kurczaka rozbić, doprawić, ułożyć na przesmarowanej
oliwą foli do pieczenia. Uformować prostokąt. Całość posypać posiekaną
pietruszką.
Makaron gotować 8 minut, odcedzić.
Czosnek drobno posiekać, krótko przesmażyć na
oliwce, dodać
makaron, wymieszać, przestudzić.Na utworzonym prostokącie z piersi, rozłożyć
makaron, posypać startą
mozzarellą, zwinąć w folii w rulon i piec w piekarniku 190 oC 30 minut.Sos. - wszystkie składniki wymieszać , gotować i zredukować do pożądanej gęstości. Można zaciągnąć dodając odrobinę
mąki ziemniaczanej.Po wyjęciu rolady z piekarnika odczekać 5 minut, następnie pokroić na plastry. Podać z sosem
miętowym. Podałem z dodatkiem warzywnego chayote.Chayote


Składniki.30dag chayote30dag
cukiniiSól,
pieprzSos pomidorowy.3 łyżki
oliwy1
cebula1 łyżeczka
cynamonu½ łyżeczki
goździków mielonych25 dag
pomidorów1 garść
rodzynek1
papryczka jalapeno1 garść
kolendryWykonanie.Sos. Na rozgrzanej
oliwie delikatnie przesmażyć
cebulę i zmiażdżony
czosnek. Dodać wszystkie
przyprawy ,
rodzynki,
przecier pomidorowy ,posiekane
pomidory ,
papryczkę jalapeno świeżą lub kruszoną i posiekaną
kolendrę. Wlać trochę
wody i wszystko dusić na małym ogniu 10 minut.Warzywa. Obgotować chayote i
cukinię w osolonej wodzie, aż zaczną mięknąć.Odcedzić i połączyć z sosem. Dusić 15 minut ,przyprawić
solą i
pieprzem.Chayote albo chow chow - to warzywo lubiane w całym Meksyku. Z wyglądu przypomina dużą zieloną
gruszkę. Miąższ jest konsystencją i smakiem podobny do naszego
kabaczka czy
cukinii. Pestka w środku jest uważana w Meksyku za wielki przysmak.