Wykonanie

Tradycyjne watruszki ,to rosyjskie
drożdżowe bułeczki z
serowym nadzieniem.Moje są "obiadowe" z
ziemniaków z warzywami. Dobrze smakują też z
grzybami. Danie odpowiednie dla wegetarian ,a mięsożercy (jak ja) dorzucają kawałek "czegoś tam".8-10
ziemniaków1
jajko20 dag
kalafiora
2-3
marchewki3 łyżki
groszku zielonego1/2 łyżeczki świeżego
imbiru1 łyżka
masła2 łyżki
wodysól,
pieprz3 łyżki
sera żółtego tartegoSos beszamel1 łyżka
mąki1 łyżka
masła150ml
mlekasól,
gałka muszkatołowaZrobić zasmażkę z
mąki i
masła ,po czym rozprowadzić ją stopniowo wlewanym, gorącym
mlekiem. Doprawić do smaku.Z
ziemniaków i
jajka zrobić puree doprawić
solą i
pieprzem.Różyczki
kalafiora i małe kawałki
marchewki przesmażyć na
maśle, wlać trochę
wody i smażyć do jej odparowania.Dodać
groszek ,jeżeli mrożony to wrzucić na moment do wrzątku.Z puree ziemniaczanego uformować dosyć grube,2-2,5 cm placki. W każdym zrobić duże wgłębienie i wypełnić je warzywami. Polać sosem i posypać
startym serem. Ułożyć w wysmarowanym
masłem naczyniu i zapiec w temp.200stop,do lekkiego przyrumienienia.Podawać ze
szczypiorkiem.