Wykonanie

Warzywa zapiekane pod beszamelem to ulubiona jarzyna moich dzieci. To świetny dodatek do obiadu, ale także samodzielne danie. Ilości
sera są oczywiście dowolne, u mnie zwykle czym go więcej tym lepiej, no ale w końcu idzie lato, więc tutaj wersja bardziej light. Było smacznie więc wystarczająco, ale zawsze możecie dać więcej. U mnie duża porcja, z 3 opakowań warzyw, zwykle przygotowuję z podwójnej wówczas jest więcej sosu, ale taka wersja jest również ok. Zapiekałam w formie o wym.24,5x15x5cm. (dł.,szer.,wys.)Składniki sosu:- 40g
masła- 50g
mąki orkiszowej typ750- 250ml
mleka (u mnie 3,2%)- 250ml
wody-
sól, świeżo mielony
pieprz- ok.1/3 płaskiej łyżeczki
gałki muszkatołowej- ok.30-40g
sera z niebieską pleśnią (nie trzeba, ale nadaje fajny smaczek)Dodatkowo:- ok.100g startego
żółtego sera (u mnie
mozzarella)- 2-3 opakowania
mrożonych warzyw (
marchew,
kalafior,
brokuł) łącznie 900-1350gNa patelnię wsypujemy
mąkę, dodajemy
masło i mieszamy do połączenia składników. Do rozprowadzonej, gładkiej masy dolewamy partiami zimne
mleko wymieszane z
wodą i cały czas mieszamy. Postępujemy tak aż do wmieszania całego płynu. Masa musi być gładka, bez grudek (musimy intensywnie mieszać). Po dodaniu całego
mleka z
wodą, doprawiamy sos
solą, świeżo mielonym
pieprzem i
gałką muszkatołową. Ja dodaję także trochę
sera z niebieską pleśnią, dla podkręcenia smaku. Można także dodać ok.20-30g startego
żółtego sera.

W trakcie przygotowywania sosu obgotowujemy warzywa. Do garnka z wrzącą
wodą dodajemy
sól (
woda musi być mocno słona) i wrzucamy nasze zamrożone warzywa. Doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy palnik i odstawaimy garnek pod przykryciem na ok.5 minut. Po tym czasie warzywa odsączamy na durszlaku i przekładamy do przygotowanego
sosu beszamelowego. Dokładnie mieszamy warzywa z sosem i przekładamy do formy do zapiekania.




Posypujemy resztą startego (70-80g)
sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i zapiekamy ok.15 minut na termoobiegu, do lekkiego przyrumienienia.




Smacznego :-)