ßßß Cookit - przepis na WARZYWA ZAPIEKANE POD BESZAMELEM

WARZYWA ZAPIEKANE POD BESZAMELEM

nazwa

Wykonanie

Warzywa zapiekane pod beszamelem to ulubiona jarzyna moich dzieci. To świetny dodatek do obiadu, ale także samodzielne danie. Ilości sera są oczywiście dowolne, u mnie zwykle czym go więcej tym lepiej, no ale w końcu idzie lato, więc tutaj wersja bardziej light. Było smacznie więc wystarczająco, ale zawsze możecie dać więcej. U mnie duża porcja, z 3 opakowań warzyw, zwykle przygotowuję z podwójnej wówczas jest więcej sosu, ale taka wersja jest również ok. Zapiekałam w formie o wym.24,5x15x5cm. (dł.,szer.,wys.)
Składniki sosu:
- 40g masła
- 50g mąki orkiszowej typ750
- 250ml mleka (u mnie 3,2%)
- 250ml wody
- sól, świeżo mielony pieprz
- ok.1/3 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
- ok.30-40g sera z niebieską pleśnią (nie trzeba, ale nadaje fajny smaczek)
Dodatkowo:
- ok.100g startego żółtego sera (u mnie mozzarella)
- 2-3 opakowania mrożonych warzyw (marchew, kalafior, brokuł) łącznie 900-1350g
Na patelnię wsypujemy mąkę, dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Do rozprowadzonej, gładkiej masy dolewamy partiami zimne mleko wymieszane z wodą i cały czas mieszamy. Postępujemy tak aż do wmieszania całego płynu. Masa musi być gładka, bez grudek (musimy intensywnie mieszać). Po dodaniu całego mleka z wodą, doprawiamy sos solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Ja dodaję także trochę sera z niebieską pleśnią, dla podkręcenia smaku. Można także dodać ok.20-30g startego żółtego sera.
W trakcie przygotowywania sosu obgotowujemy warzywa. Do garnka z wrzącą wodą dodajemy sól (woda musi być mocno słona) i wrzucamy nasze zamrożone warzywa. Doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy palnik i odstawaimy garnek pod przykryciem na ok.5 minut. Po tym czasie warzywa odsączamy na durszlaku i przekładamy do przygotowanego sosu beszamelowego. Dokładnie mieszamy warzywa z sosem i przekładamy do formy do zapiekania.
Posypujemy resztą startego (70-80g) sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i zapiekamy ok.15 minut na termoobiegu, do lekkiego przyrumienienia.
Smacznego :-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2015/04/warzywa-zapiekane-pod-beszamelem.html