Wykonanie
wtorek, 19 Październik 2010, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Tę smaczną zapiekankę można zrobić też z
kalafiora lub
brokułów.

Składniki na 2 porcje:łyżka
masłałyżka
mąkipół szklanki
mleka0,5 kg
brukselki1
jajkonieduży kawałek
żółtego serasól,
pieprz,
gałka muszkatołowaW rondlu roztapiamy
masło i podsmażamy z
mąką. Dolewamy
mleka i mieszając cały czas doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia. Dosalamy do smaku, dodajemy trochę
pieprzu i
gałki muszkatołowej i mieszamy dokładnie.
Brukselkę gotujemy. 2 nieduże foremki żaroodporne smarujemy
masłem i układamy w nich
brukselki. Do wystudzonego sosu wbijamy
jajko, dodajemy
starty ser, mieszamy i przekładamy na
brukselkę. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż powierzchnia nabierze złotego koloru.