Wykonanie
autor przepisu Viola

400 g
ziemniaków2
jajka1 łyżka
masła500 g warzyw, może być mrożonka ;
kalafior,
brokuły,
marchew,
zielony groszek50 g startego
żółtego sera200 g
żółtego sera pokrojonego w kostkę100 g startego ementalera
sól,
pieprz, świeżo mielony
kolorowy pieprzświeżo starta gałka muszkatałowaObrane
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, ubijamy. Dodajemy 1
jajko,
masło, 50 g
startego sera, mieszamy. Doprawiamy
solą,
pieprzem oraz gałka muszkatołową, mieszamy. Rozkładamy nasze ziemniaczane purée w natłuszczonej formie do zapiekania.

Warzywa blanszujemy przez 5 min w gorącej osolonej wodzie. Odcedzamy, dodajemy
ser pokrojony w kostkę,
jajko i mieszamy. Rozkładamy na ziemniaczanym purée, lekko dociskamy.

Posypujemy świeżo mielonym
kolorowym pieprzem oraz świeżo startą
gałką muszkatałową.Startym ementalerem posypujemy wierzch zapiekanki.

Zapiekamy 20 min w 200 °C (termoobieg 180 °C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.

