ßßß
400 g ziemniaków2 jajka1 łyżka masła500 g warzyw, może być mrożonka ; kalafior,brokuły, marchew, zielony groszek50 g startego żółtego sera200 g żółtego sera pokrojonego w kostkę100 g startego ementalerasól, pieprz, świeżo mielony kolorowy pieprzświeżo starta gałka muszkatałowaObrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, ubijamy. Dodajemy 1 jajko, masło, 50 g startego sera, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową, mieszamy. Rozkładamy nasze ziemniaczane purée w natłuszczonej formie do zapiekania.
Warzywa blanszujemy przez 5 min w gorącej osolonej wodzie. Odcedzamy, dodajemy ser pokrojony w kostkę, jajko i mieszamy. Rozkładamy na ziemniaczanym purée, lekko dociskamy.
Posypujemy świeżo mielonym kolorowym pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatałową.Startym ementalerem posypujemy wierzch zapiekanki.
Zapiekamy 20 min w 200 °C (termoobieg 180 °C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.